Tgrt Haber

İngiltere’de Başbakanlık yarışında son durum: En yakın isim Rishi Sunak

24 Ekim 2022 11:32 - Güncelleme : 24 Ekim 2022 12:40
İngiltere’de Başbakanlık yarışında son durum: En yakın isim Rishi Sunak

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti’de liderlik yarışına katılmayacağını açıklamasının ardından Rishi Sunak aday olduğunu açıkladı. Bugün öğlene kadar başka bir aday çıkmazsa Sunak başbakan olacak.

Daha önce istifa eden eski Başbakan Boris Johnson​, yarışa katılmak için yeterli desteğe sahip olduğunu ancak adaylığının doğru olmadığı sonucuna vardığını söyleyerek geri çekilmişti.  Johnson, Muhafazakar Parti’nin 357 milletvekilinden 102’sinin desteğini aldığını iddia etti ancak desteğini açıklayanlar 54 kişide kaldı. Johnson’un kararı öncesi, Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinden 153’ü eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’a, 25’i ise partinin Avam Kamarası Grup Başkanı ve eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt’a desteğini açıklamıştı.

BİR ADAY DAHA ÇIKABİLİR 

Bugün Rishi Sunak​  dışında hiçbir aday partinin en az 100 milletvekilinin desteğini alamazsa tek aday Sunak olacak ve böylece İngiltere’nin yeni başbakanı olacak. Penny Mordaunt da en az 100 milletvekilinin desteğini alırsa Muhafazakar Parti’nin milletvekilleri Sunak ve Mordaunt arasında tercih yapacak.

İŞARETLER SUNAK’I GÖSTERİYOR 

Tüm bu olup bitenler, Rishi Sunak’ın yarışın favorisi olduğunu gösteriyor. Ancak Penny Mordaunt da önümüzdeki saatlerde, Johnson'a destek verenleri yanına çekmeye çalışacak. Şimdi, Johnson’ın sarf ettiği, “Genel seçimi engellemek için benzersiz bir konuma geldiğime inanıyorum” yönündeki sözlerinin, muhalefet partilerini nasıl harekete geçireceğini bekleyin.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...