Tgrt Haber

İngiltere'de gündem Cameron'ın 'Türkiye' sözleri! Göreve gelir gelmez tartışma çıktı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
14 Kasım 2023 12:20 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 12:40
İngiltere'de gündem Cameron'ın 'Türkiye' sözleri! Göreve gelir gelmez tartışma çıktı

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Cameron'ın 2010 yılında Türkiye'de İsrail'e yönelttiği sert eleştiriler, ülkede yeniden gündeme taşındı. Ada medyası İsrail'in büyük destekçisi İngiltere Başbakanı Sunak'ın, Cameron'ı atamasına ilginç yorumlar getirdi

İngiltere'de gündem bakanlıklarda yapılan yeni atamalar. Ülkede Filistin lehine gösterilere izin verdiği için Londra polisini 'taraf tutmakla' suçlayan İçişleri BakanıSuella Braverman, Başbakan Rishi Sunak​ tarafından görevden alınmıştı.

Braverman'ın yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly atanırken, Cleverly'nin koltuğuna ise eski Başbakan David Cameron​ oturmuştu.

GAZZE İÇİN "ESİR KAMPI" DEMİŞTİ

2010-2016 yılları arasında Muhafazakar Parti ile İngiltere'de iktidarı elinde tutan Cameron'ın yeniden siyasete dönüşü İngiltere'de 'sürpriz' olarak değerlendirilse de İngliiz basını ve sosyal medyasında konuşulan konu, Cameron'ın 2010 yılında Türkiye ziyareti esnasında sarf ettiği sözler oldu.

O dönemki Türkiye ziyaretinde Cameron, Tel Aviv yönetimini eleştirmiş ve Gazze’yi 'esir kampı' olarak değerlendirmişti. İsrail’in Gazze’ye saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirten Cameron, "Gazze'de fiilen dev bir açık hapishane varken Orta Doğu barış sürecini çözemeyeceğimizi herkes biliyor. Gazze'nin bir esir kampı olarak kalmasına izin verilemez ve verilmemelidir."

"KIŞKIRTICI OLABİLİR" YORUMU

Bu açıklamayı sütunlarına taşıyan İngiliz İndependent gazetesi, Gazze'deki savaşa yönelik Cameron ile Sunak arasındaki persfepktif farkına dikkat çekerek bunun devam eden savaş sürecinde 'kışkırtıcı' olabileceğini öne sürdü.

Nitekim Başbakan Sunak, Filistin'de büyük bir katliama imza atan İsrail yönetimine en açık destek sunan dünya liderlerinin başyında geliyor. Geçtiğimiz günlerde Gazze'ye yardımların ulaşması için 'insani duraklama' çağrısında bulunan Sunak 'ateşkes' çağrısında bulunması yönündeki  telkinlere ise kulak tıkıyor.

İŞGALE DE KARŞI ÇIKMIŞTI

Öte yandan Cameron 2016 yılında yaptığı başka bir açıklamada da "İsrail'in destekçisiyiz ama yasa dışı yerleşimleri desteklemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...