İngiltere Başbakanı Boris Johnson Rusya'ya yaptırımları açıkladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ayrılıkçı bölgeler için 'bağımsızlık' kararı almasının ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya acil uluslararası yaptırım paketi uygulayacaklarını belirtti. Johnson, 5 Rus bankasını yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk için 'bağımsızlık' kararı vermesinin ardından ABD'den Rusya'ya ilk yaptırım hamlesi geldi. ABD Başkanı Joe Biden, iki bölgeye ticareti yasaklayan kararnameye imzasını attı. İngiltere Başbakanı Johnson, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlara ilişkin parlamentoda açıklamalarda bulundu. 5 Rus Bankasını yaptırım listesine aldıklarını belirten Johnson, 3 üst düzey Rus yetkiliye yaptırım uygulanacağını duyurdu.
Johnson, Ukrayna'daki son durum ve yaptırım paketi dahil Rusya'ya verilecek yanıtın ele alındığı Acil Durum Kabine Toplantısı'nın (COBRA) ardından açıklamalarda bulunmuştu.
İNGİLTERE, PUTİN'İN BAŞARISIZ OLMASI İÇİN ÇALIŞACAK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı topyekun işgal etmeye kararlı olduğunu söyleyen Johnson, "Korkarım ki tüm kanıtlar, Putin'in gerçekten de Ukrayna'yı tam anlamıyla işgal etmeye, bağımsız, egemen bir Avrupa ülkesini boyun eğdirmeye kararlı olduğu yönünde. Kesinlikle net olalım. Bu kesinlikle felaket olacak." demişti.
Johnson, İngiltere'nin, Putin'in Ukrayna'nın başkenti Kiev'e topyekun işgal gerçekleştirmesi durumunda "Putin'in başarısız olmasını" sağlamak için çalışacağının altını çizmişti.
Putin'in asker göndererek Ukrayna'nın egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini aktaran Johnson, "Acil bir uluslararası yaptırım paketi oluşturacağız. Bu, bir yaptırım paketinin ilki çünkü Rusya'nın daha fazla irrasyonel davranışı olacağına inanıyoruz." demişti.
İngiltere'nin yaptırımlarının, Rusya'nın savaş makinesini destekleyen ekonomik çıkarlarına darbe indireceğini dile getiren Johnson, "(Yaptırımlar) Rusya'yı çok sert vuracak ve bir işgal durumunda yapacağımız daha çok şey var." ifadelerini kullanmıştı.
İNGİLTERE, RUS PETROL VE DOĞALGAZINDAN UZAKLAŞMALI
İngiltere Başbakanı, Rusya 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhak ettiğinde Avrupa ve NATO müttefiklerinin "yeterince sert" olmadığını ve enerji piyasasındaki mevcut istikrarsızlığın, "bu başarısızlığın bir sonucu" olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.
Johnson, Rus petrol ve gazından uzaklaşmanın İngiltere'nin enerji güvenliğine yardımcı olacağına işaret ederek, şunları söylemişti:
"İngiltere'de Rus gazına bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltabildik. Gaz tedarikimizin yalnızca yüzde 3'ü şu anda Rusya'dan geliyor. Ne kadar hızlı kendi enerjimiz konusunda bağımsız olursak, o kadar müreffeh olacağız. Aynı zamanda tabii ki enerji fiyatlarımız daha sürdürülebilir olacak ve bu da Birleşik Krallık tüketicisine fayda sağlayacak."