Irak güçleri Telafer'de şehir merkezine ulaştı!
Irak'ın kuzeyindeki Türkmen kentinde kuşatılan terör örgütü DEAŞ, ağır kayıplar vererek geri çekiliyor. Reuters haber ajansı, Ordu birliklerinin şehir merkezine ulaştığını son dakika koduyla duyurdu.
Irak güçleri, Türkmen kenti Telafer'de terör örgütü DEAŞ'ın savunma hattını kırdı ve şehir merkezi ile eski şehir bölgesine ulaştı.
Şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçenin batısındaki Cezire, Hadra ve Vihda mahalleleri son 24 saatte teröristlerden temizlendi.
Reuters, kentin dış mahallelerindeki sokaklarda gerçekleşen çatışmaların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Irak güçlerinin tanklar ve zırhlı araçlarla IŞİD'lileri püskürttüğü görülüyor.
Musul'un yaklaşık 60 kilometre batısındaki Telafer'deki operasyon altıncı gününe girerken, Irak ordu birlikleri 302 IŞİD teröristinin öldürüldüğünü açıkladı.
Telafer, katil sürüsü IŞİD'in Irak'taki son kalesi olma özelliğini taşıyor. Geçen hafta Pazar günü başlayan operasyonda Telafer'in merkezine hafta içinde ilk kez girilmişti.
Örgütün bina ve askeri üslerin savaş uçakları tarafından vurulmaması için Türkmen kentindeki flamalarını indirdiği bildiriliyor.
2 bin kadar militan var
Irak'ta en büyük ikinci kent Musul'un katil sürüsü IŞİD'den geçen ay kurtarılmasıyla, sıra Telafer'e gelmişti. Haziran 2014'ten bu yana terör örgütünün eline geçen Telafer'de, yaklaşık 2 bin IŞİD militanının bulunduğu tahmin ediliyor. Yerel kaynaklar, ilçede savaşan teröristler arasında çok sayıda yabancı militanın bulunduğunu ve ailelerinin de Telafer'de olduğunu aktarıyor.
Telafer operasyonunda, batı ve güney cephelerinde İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi de yer alıyor. Türkiye, sicili hayli kötü olan Haşdi Şabi'nin Türkmen kenti Telafer'e girmesine şiddetle karşı çıkıyor. Iraklı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda Haşdi Şabi'nin kent içine girmeyeceğini birçok kez duyurmuştu ancak şu anki durum belirsiz. Şii örgütün çok sayıda Sünni Iraklıyı yargısız infaz ettiği Birleşmiş Milletler raporlarına girmişti.
30 bin sivil kapana kısılmış halde
Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 30 bin sivilin terör örgütünün elinde mahsur kaldığını açıkladı. Sivillerin tıpkı Musul'da olduğu gibi canlı kalkan olarak kullanılmasından ve kaçmaya çalışanların IŞİD'liler tarafından vurulmasından korkuluyor.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise, Telafer'den son dört günde kaçan 3 bin 200 sivilin Musul'un güneyindeki iki kampa yerleştirildiğini duyurdu.
Gelecek günlerde binlerce sivilin daha güvenli bölgelere kaçması bekleniyor.
DEAŞ'ın kuzeydeki son toprak parçası
Telafer'in aylardır dış dünyayla bağlantısı kesilmiş halde. Daha önce Musul'la Suriye'yi birbirine bağlayan Telafer, bugün örgütün Irak'ın kuzeyinde kontrolünde tuttuğu tek toprak parçası.
Musul'un Temmuz ayı başında kurtarılmasından sonra Telafer'e operasyon için haftalardır hazırlık yapılıyordu. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon da savaşta yer alıyor.
2010 sayımına göre savaştan önce 281 insanın yaşadığı Telafer'de nüfusun çoğunluğu Türkmen. İlçede ayrıca Araplar ve Kürtler de yaşıyor.
Türkiye, Telafer konusunda hayli hassas. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir tablonun ortaya çıkması halinde Ankara'nın harekete geçeceğini söylemişti.
HALİFELİK ÇÖKÜYOR
Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü IŞİD, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de 70 bin kilometrekarelik bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 78, Suriye'de yüzde 58'i buldu.
İşgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da temizlenen terör örgütü, son altı ayda ağır darbe yedi. Ocak 2017'den bu yana IŞİD'in temizlendiği alan 20 bin kilometrekareden fazla.
Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.
Katil sürüsü, halihazırda fiili başkent ilan ettiği Rakka'da kuşatma altında tutuluyor.
5 kıta, 30'u aşkın ülke
IŞİD, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.
Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.