Irak Türkmenleri haklarını istiyor
Irak Türkmenleri, 30 Nisan'da Irak'ta yapılacak parlamento seçimlerinin ardından demokratik, insana saygılı ve haklarını alabildikleri bir dönem bekliyor.
Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Irak-Türkiye Parlamenterler Dostluk Grubu BaşkanıJale Yunus Neftçi, "Irak Türkleri Haftası" dolayısıyla geldiği Eskişehir'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Akkuş'a, Eskişehir'de böyle bir etkinlik düzenledikleri için teşekkür etti. Irak'ta 30 Nisan'da yapılacak seçimin Türkmenler için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Neftçi, şöyle konuştu:
"Gelecek seçimde biraz endişemiz var. Türkmeneli Bölgesi'nde güvenlik sıkıntıları var. Her gün patlamalar oluyor. Türkmenler, Saddam döneminde işkenceler gördü, insanlarımız idam edildi. Göç etmek zorunda kaldılar. Arazileri ellerinden aldı. 2003 yılından bu yana da hiçbir hakkımızı elde edemedik. Şimdiye kadar Saddam dönemindeki siyaseti bize karşı kullanıyorlar. Irak'ta adeta gözardı edildik. Irak Parlamentosu'nda 7 milletvekili olmamıza rağmen merkezi hükümete etkimiz yeterli düzeyde değil. Hiçbir hakkımızı elde edemedik. İnşallah gelecek seçim, daha demokratik bir şekilde olacak. Parlamento'da, hükümetin kabinesinde daha farklı temsil ediliriz. Türkiye hükümetinin desteği bizim için çok önemli. Biz gözümüzü Türkiye'ye dikiyoruz." Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Aydın Beyatlı ise Türk dünyasının önemli ve unutulmuş bir parçası olan Irak Türkmenlerinin Eskişehir'e davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Irak'taki seçimlerde daha fazla milletvekili elde etmek düşüncesinden olduklarını vurgulayan Beyatlı, şunları söyledi: "Irak'taki Türkmenler krallık döneminde, cumhuriyet döneminde, hele hele Saddam döneminde çok ciddi sıkıntılar ve haksızlıkla karşı karşıya kaldılar. Öldürüldüler, sürgün edildiler ve asimile edildi. Türkmenler 'yeni bir dönem başladı' düşüncesiyle 2003 yılına büyük umutlarla ve ümitlerle girdi. Ne yazık ki bu ümitleri suya düştü. Öyle bir dönemi girildi ki adeta Saddam dönemini arar hale geldiler. Ümit ederiz ki önümüzdeki yıllarda Irak üzerindeki kara bulutlar dağılır, Irak'a demokrasi, insana saygı gösterme dönemi gelir. Türkmenler kendilerini ortaya koyarak Irak'ın genel durumunu ve alt yapısı düzeltmek için görev alır. Biz yalnızca Türkmenlerin haklarının elde edilmesi peşinde değiliz. Irak'ta kardeşliğin pekişmesi gerektiğine inanıyoruz." Beyatlı, Türkmenlerin Irak ve Türkiye arasındaki kardeşlik köprüsü görevini üstlendiğini dile getirdi.
Irak'ın geleceğinin tespit edilirken Türkmen varlığının ve ağırlığının siyasi mutfağın içinde olmasını talep ettiklerine değinen Beyatlı, "Irak Parlamentosun'da 7, Kuzey Irak Parlamentosu'nda 4 milletvekilimiz var. Irak Parlametrosu'nda 2 bakanımız, Kuzey Irak Parlamentosu'nda 1 bakanımız var. Türkmenler olarak 11 milletvekilimiz ve 3 bakanımız bulunuyor. 30 Nisan'daki seçimlerde şu anda elde ettiğimiz milletvekili sayısının iki katını alabilmek için çalışacağız" dedi.