Irak'ı bölecek referandum bugün
Kuzey Irak yönetiminin bütün ‘yapmayın’ çağrılarına rağmen ısrarını sürdürdüğü Irak'ı bölecek referandum bugün sabah 08.00 itibariyle başladı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumu, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’nin yanısıra, Türk yurdu Kerkük'ün tamamını, büyük oranda Türklerden oluşan Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesini, Diyala’nın Hanekin ilçesiyle, Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarını da kapsıyor. Irak Anayasası’na şimdiye dek Türkiye ile Irak arasında yapılan anlaşmalara açık bir şekilde aykırı bu referandum, Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleriyle, Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da gerçekleşecek. Erbil’de 1 milyon 200 bin, Süleymaniye’de 1 milyon 280 bin, Kerkük’te 750 bin, Duhok’ta 800 bin, Musul Ovası’nda 750 bin ve diğerler yerlerde ise yaklaşık 420 bin seçmenin oy kullanması bekleniyor.
Kağıt üzerinde 5 milyon 200 bin seçmen bulunuyor ama bölgedeki birçok il ve ilçede ABD, PKK ve Peşmerge güçlerine direnen kesimler evlerinden kovulmuş durumda. Özellikle DEAŞ’ın Musul başta olmak üzere Kerkük’ün bazı bölgelerini işgal etmesiyle birlikte birçok sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden sandığa katılımın düşük olması bekleniyor. Referanduma destek veren tek ülke İsrail olurken, ABD ve bazı Batı ülkeleri ise referanduma sözde ‘karşı çıktıklarını’ iddia edip kapalı kapılar ardında ise Irak’ın parçalanması adına her türlü lobiyi yapıyor.
BARZANİ'YE ÜÇLÜ KISKAÇ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında cuma günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine karşı alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, Barzani’nin bölge halkının geleceğini düşünmeden kendi siyasi ikbali için hareket ettiği, toplumda azalan desteğinin üstünü örtmek için referandum seçeneğini gündeme getirdiği tespiti yapıldı. Referandumdan bağımsızlık yönünde bir sonuç çıkması durumunda bundan en çok Kuzey Irak halkının zarar göreceği belirtildi.
Edinilen bilgilere göre toplantıda, referandumun hemen ardından Türkiye’nin ilk etapta uygulayacağı yaptırımlar gündeme gelirken, bu yaptırımların özellikle ekonomik nitelikte olanlarının hemen devreye sokulması seçeneği öne çıktı. Siyasi ve güvenlikle ilgili tedbirler de aşama aşama uygulamaya konulacak. Öncelikle uygulanacak yaptırımlar arasında; Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması, petrol alımının durdurulması ve ekonomik olarak zor durumda bulunan Barzani yönetimine yapılan maddi yardımların hemen kesilmesi bulunuyor. Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması ile Barzani’nin İran veya Bağdat kapılarını kullanmasının önüne geçilmesi için de Türkiye, her iki ülke ile temas halinde olacak. Bu kapsamda Barzani’nin tek çıkış kapısı olarak gördüğü İran seçeneği de ortadan kalkarsa, Kuzey Irak’ın dünya ile bağı kopmuş olacak.