Pakistan ordusu mu, İran ordusu mu? Bölgede 'nükleer' tehlike
İran ile Pakistan gerilimi sonrası bölgeden yeni savaş sinyalleri gelirken iki ülkenin askeri güçleri 'nükleer' detaylarla karşılaştırıldı.
Derleyen: Murat Makas
İran'ın Pakistan'daki 'terör hedeflerine' iddiası ile saldırmasından iki gün sonra Pakistan, İran'ın Sistan-Belucistan bölgesindeki 'terör hedeflerine' cevap niteliğinde saldırı düzenlediğini duyurdu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın, sınırdaki Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediğini ve saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 kız çocuğunun yaralandığını açıklamıştı.
İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüşen Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani, İran'ın saldırısının iki ülke arasındaki ilişkilere ciddi zarar verdiğini belirterek, "Pakistan, bu provokatif eyleme yönelik yanıtını saklı tutuyor." ifadesini kullanmıştı.
İran-Pakistan arasındaki gerilimin daha da tırmanacağı düşünülürken iki ülkenin askeri güçleri merak edildi. Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışması, İran-Pakistan olayı ve Kızıldeniz’deki gerginliklerle birlikte birçok ülke savunma alanında yatırıp yapıp ordusunu güçlendirmeye başladı.
PAKİSTAN, İRAN'I LİSTEDE GEÇTİ
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Global Firepower isimli site tarafından yapılan araştırma sonrasında, 2024 yılının en güçlü orduları listesi belli oldu. Türkiye, bu yıl yaşadığı yükselişle yeni listede 8'nci oldu. Yine ilk sırada ABD yer alırken, ikinci sırada Rusya üçüncü sırada Çin geldi. 8'inci olan Türkiye'yi ise Pakistan ve İtalya takip etti. Dördüncü sırada Hindistan yer alırken onu Güney Kore takip etti.
Birleşik Krallık altıncı sırada, Japonya ise yedinci sırada yer aldı. İran ise listenin on dördüncü sırasında…
PAKİSTAN ORDUSU GÜCÜ
Pakistan ordusunun ortalama 600 bine yakın askeri personeli bulunuyor. Kolluk kuvvetlerinde HK G3A1/A3/A4/K, AK-47, Steyr AUG A1 gibi tüfekler kullanılıyor. Pakistan Hava Kuvvetlerine bakıldığında JF-17 Blok 1/2 Thunder, F-16AM, Dassault Mirage gibi savaş uçakları yer alıyor. Ortalama tank sayısı 3 bine yakın… Çin’in yaptığı yatırımlar nedeniyle Pakistan’ın nükleer gücü de öne çıkıyor. Nükleer silah ve nükleer başlıklı füze teknolojisi birçok ülke tarafından ilgi görmüştü.
Hindistan ile Pakistan çok sayıda çatışmanın yanı sıra 1965 ve 1971 tarihlerinde iki kez fiilen savaşmıştı. Hindistan’ın uyguladığı nükleer testlerin ardından dönemin Pakistan Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto, bunları Pakistan’ın güvenliği için açık bir tehdit olarak değerlendirdi. Butto’nun, ‘’Hindistan ile bin yıllık bir savaşa giriyoruz ve ot yemek zorunda dahi kalsak bir atom bombası yapacağız.’’ sözleri bu gelişmelerin ardından söylendi.
2025 PAKİSTAN İÇİN KRİTİK
Hindistan nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmez ise 2025 yılına gelindiğinde Pakistan İngiltere’yi geçerek dünyanın en büyük 5. nükleer gücü haline gelecek.
İRAN ORDUSU GÜCÜ
İran Silahlı Kuvvetleri'nin ise 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunuyor. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleriyle Orta Doğu’da büyük bir tehdit oluşturuyor.
İran'ın füzeleri ordusunun önemli bir parçası. Özellikle de Suudi Arabistan ve İsrail gibi rakipleriyle hava kuvvetleri bakımından rekabet edememesi, füzelerin önemini artırıyor. ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rapora göre İran, Orta Doğu'da en fazla füzeye sahip olan ülke. Bunların çoğu kısa ve orta menzilli. İran’ın ŞAHAB isimli balistik füzesi 2.000 km menzili ile öne çıkıyor. Deniz Kuvvetlerinde 30 bin personel bulunduran İran envanterinde 20 adet MİG-29, 23 adet Su-24, 47 adet F4 Phantom gibi savaş uçakları bulunduruyor.
Omurgasını 10 adet Su-25 saldırı uçaklarından oluşturan İran Ababil-Mohajer gibi insansız hava araçlarını aktif kullanıyor. İran’ın balistik füze teknolojisinin açık ve sürekli iyileştirilmesi Ortadoğu, Avrupa ve ABD için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve ülke terör örgütleri için silah ve teknolojinin önemli bir çoğaltıcısı haline geldi.
NÜKLEER GÜÇLER
Nükleer güce bakıldığında Tahran'ın tek bir nükleer silah yapmakla yetinmeyeceği belirtiliyordu. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley geçen günlerde, İran'ın nükleer silah için gerekli bölünmüş materyali iki hafta içinde üretebilecek kapasiteye ulaştığını söylemişti. İran da atom bombası ve nükleer silahlar bakımından Pakistan’a yakın durumda.
2022 verilerine göre Dünyada 12 bin 500'den fazla nükleer savaş başlığı bulunuyor. Rusya'yı 5 bin 244 başlıkla ABD ve 410 nükleer başlık ile Çin takip ediyor. Fransa'nın 290, İngiltere'nin 225, Pakistan'ın 170 Hindistan'ın 164, İsrail'in 90, Kuzey Kore'nin ise tahminlere göre 20 nükleer savaş başlığı bulunuyor.
URANYUM DETAYI
İran'ın uranyum zenginleştirme oranlarını yüzde 20'lere çıkarması halinde nükleer silah üretecek kapasiteye erişmiş olabileceği belirtiliyordu. Şimdiye kadar 5 nükleer silah üretmeye başladığı yönünde iddialar vardı.
Pakistan ve İran ordularına baktığımızda nükleer başlık ve atom bombası tehlikesi ön planda. İran’ın uranyum zenginliğiyle nükleer silah üretmesi önümüzdeki birkaç yıl içinde Pakistan’a yakınlaşabilir. Pakistan’ın Çin yatırımlarıyla özellikle nükleer başlıklarda ön planda olduğu biliniyor.
Daha çok ABD ile savaşın eşiğinde olan İran son dönemlerde İsrail’i Gazze saldırıları nedeniyle radarına aldı. Kızıldeniz’de Husiler ile ABD-İngiltere çatışmaları İran’ı bölgeye yönlendireceği düşünülürken bir anda Pakistan saldırısı gerçekleşmişti.