Tgrt Haber

İran, İngiltere Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
14 Ocak 2023 18:29 - Güncelleme : 14 Ocak 2023 18:45
İran, İngiltere Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı

İran'ın eski Savunma Bakanı Yardımcısı İngiltere-İran vatandaşı Ali Rıza Ekberi’nin casusluk suçlamasıyla idam etmesinin ardından, İngiltere'den çok sert tepki geldi. Bu tepki üzerine İran, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff'i Dışişleri Bakanlığı çağırdı.

İran​'da Mahsa Amini​ adlı kadının gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi sonrasında başlayan halk ayaklanması aylardır sürüyor. Dünyanın gündemin düşmeyen İran'da birçok kişiye idam​ cezası verildi. Eylemcilere müdahalesi ve idam kararları nedeniyle İran'a tepkiler çığ gibi büyüdü. Ülkedeki gelişmeler dikkatle takip edilirken İran, İngiliz​ ve İran vatandaşı olan Alireza Akbari isimli kişiyi Birleşik Krallık adına ajanlık yaptığı gerekçesi ile idam etti. 

"REJİMİN KORKAKÇA HAREKETİYDİ"

Akbari'nin idamı sonrası İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından "İran, Britanya için ajanlık yaptığı gerekçesi ile Akbari'yi idam etti. İran'ın İngiliz-İran vatandaşı olan Akbari'yi idam etmesinden dolayı dehşete düştüm. Bu barbar ve kendi halkının insan haklarına saygısı olmayan rejimin korkakça hareketiydi. Akbari'nin ailesine ve arkadaşlarına taziyelerimi iletiyorum" ifadeleriyle tepki gösterdi.

İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

İran eski Savunma Bakanı Yardımcısı İngiltere-İran vatandaşı Ali Rıza Ekberi’nin casusluk suçlamasıyla idam edilmesinin ardından, İngiltere yönetiminden gelen açıklamalara tepki olarak İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff'i Dışişleri Bakanlığı çağırdı.

İran, İngiltere Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı
İran'da idam edilen İran, İngiliz ve İran vatandaşı Alireza Akbari

İNGİLTERE'YE UYARI: İÇİŞLERİMİZE KARIŞIRSANIZ KARŞILIK VERİRİZ

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff'in Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı ve Tahran yönetiminin İngiltere tarafından İran ulusal güvenliğini tehdit eden eylemlere karşı sert tepkisinin İngiltere Büyükelçisine iletildiği aktarıldı. İran yasalarında çifte vatandaşlığın kabul edilmediği belirtilen açıklamada, İngiltere’nin İran içişlerine müdahaleye ve ulusal güvenliği tehdit eden eylemlere devam etmesi durumunda karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, “İngiltere ulusal güvenliğimize tehdit oluşturan eylemler karşısında cevap vermelidir. Karşılıklı saygıya dayalı ilişki geliştirmek, casusluk faaliyetleri ile çelişmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...