Tahran sokakları 'Mahsa Amini' sloganları ile inledi! İran'dan İngiltere ve Norveç Büyükelçilerine 'Provokasyon yapmayın' çağrısı
İran’da ‘Mahsa Amini’ protestolarına destek veren İngiltere ve Norveç’e yönelik Tahran yönetiminden tepki geldi. İki ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken medya kuruluşlarının olayları tahrik ettiği vurgulandı. Gazetecilerin bölgedeki gelişmelerin takip etmesi engellenirken ülkede en az 739 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Sosyal medyada dolaşan görüntülerde başkent Tahran olmak üzere gösteriler ülkenin her yanına yayıldığı görüldü. Zaman zaman kurşun seslerinin de duyulduğu protesto gösterisinde ayrıca Tahran yönetiminin yeni önlemler alabileceği ifade edildi.
İran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetti. Tahran Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Amini’nin uygun olmayan başörtüsü taktığı ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtildi.
EN AZ 41 PROTESTOCU HAYATINI KAYBETTİ
Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında İran’da tansiyon yükseldi. Sokaklara taşan eylemlerde şuana kadar en az 41 protestocu hayatını kaybederken ülkedeki yüksek tansiyon nedeniyle Tahran yönetimi bir dizi önlem aldı. ABD ve Batı’nın protestolara yönelik verdiği destek açıklamalarına Tahran yönetimi tepki gösterdi.
TAHRAN'DAN PROTESTO SESLERİ YÜKSELİYOR
Günlerdir her akşam gösterilere sahne olan Tahran'da, dün gece de geç saatlere kadar hareketli anlar yaşandı. Başkentin birden fazla bölgesinde gösteriler düzenlendi. Bazı bölgelerde ise halkın evlerinin penceresinden protestoculara destek verdiği görüldü. Tahran'ın Ebuzer Bulvarı'nda göstericiler ateş yakıp yolda barikat kurmaya çalışırken, kolluk kuvvetleri ise gazlı ve coplu müdahalede bulunarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
SİLAH SESLERİ DUYULDU
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, göstericilerin Tahran'ın Rey Şehri bölgesinde "İran Devrim Muhafızları Ordusu merkezi" olduğu ileri sürülen bir noktaya saldırdığı görülüyor. Caddelerde ateş yakıldığı görülürken, yer yer silah sesleri de duyuluyor. Sadıkiye bölgesinde ise korna çalarak protestoculara destek veren sürücülerin sesini bastırmak için, polis aracının üzerine konulan hoparlörden İran devrimiyle ilgili marşların çalınması dikkati çekiyor. Mazenderan eyaleti Nuşehr kentinde de slogan atarak yönetime tepki gösteren göstericilere kolluk kuvvetleri müdahale etti.
YENİ TEDBİRLER GÜNDEME GELEBİLİR
Gösterilerin yayılması ve giderek büyümesi nedeniyle ülkede yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği yorumları yapılıyor. Polis ve askerler arasında "olaylara yaklaşımda tartışmalar" olduğu iddia edilirken, istihbaratıyla meydanda olan Devrim Muhafızları Ordusunun askeri olarak da meydana inmesinin söz konusu olduğu ifade ediliyor.
GAZETECİLERE İZİN VERİLMEDİ
Gazetecilerin olayları takip etmesine müsaade edilmiyor Bu arada özellikle Tahran'da internet kısıtlaması sürüyor, gazetecilerin olayları takip etmesine de müsaade edilmiyor. Gösterilerin yapıldığı bölgelerde gözaltına alınan gazeteciler ise "casusluk" ile itham ediliyor.
GÖZALTI SAYISI TAHMİN EDİLEMİYOR
Öte yandan sosyal medyada paylaşılan videolarda, kolluk kuvvetlerinin sabah saatlerinde birçok kentte evleri dolaşarak gözaltı operasyonları gerçekleştirdiği ifade edildi. Tahran Gazeteciler Sendikası, başkentte gözaltına alınan 10 gazetecinin ismini yayınladı ve bir an önce serbest bırakılmalarını istedi. İran resmi ajansı IRNA'ya göre, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan Genel Savcılığı, il genelinde 450 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Dün de Gilan Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, 60'ı kadın 739 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Ülkenin pek çok kentinde üniversite öğrencileri temsilcisi onlarca kişinin evlerinden gözaltına alındığı belirtilmişti. İran Öğrenci Konseylerinin Telegram kanalı da Tahran Üniversitesi'nde gözaltına alınan öğrenci sayısının 30'a ulaştığını açıklamıştı. Gözaltına alınan göstericilerin sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
İNGİLTERE VE NORVEÇ BÜYÜKELÇİLERİ ÇAĞRILDI
İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Büyükelçisi Simon Shercliff ve Norveç Büyükelçisi Sigvald Hauge'u, İran'daki gösterilere ilişkin izledikleri politikalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
‘İÇİŞLERİNE MÜDAHALE’ VURGUSU
hercliff, İngiltere merkezli BBC Farsça ve Iran International kanallarının İran karşıtı faaliyetleri, Hauge ise Norveç Meclis Başkanının İran içişlerine yönelik açıklamaları nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. BBC Farsça ve Iran International kanallarının, İran'daki gösterilerde eylemcileri sokağa çağırdığı ve gösterileri tahrik ettiği vurgulandı. Norveç Meclis Başkanının açıklamalarının ise İran'ın içişlerine müdahale olduğu belirtildi.