İran İsrail yıllardır aynı masada
ABD'nin İran'la müzakere etmesine karşı çıkan İsrail’in, 1990’lı yıllardan beri İranlı uzmanlarla aynı masaya oturduğu ortaya çıktı.
İsrail basınına göre, iki ülke temsilcileri en son kasım ve aralık aylarında bir araya geldi.İran'la Beyaz Saray arasında anlaşmaya varılan nükleer müzakerelerin en ateşli karşıtlarından İsrail'in, 1990'lı yıllardan bu yana Tahran yönetimi ile nükleer görüşmelerde bir arada olduğu anlaşıldı.
"Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması" organizasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, tüm Arap ülkelerinin nükleer uzmanları, uluslararası kurul himayesinde periyodik olarak bir araya geliyor. İsrail gazetesi Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde, kuruluşun Hazırlık Komisyonu Direktörü Lassina Zerbo, kaçak nükleer denemelerin yasaklanması için sekiz ülkeden temsilcilerin organizasyon çerçevesinde toplantı gerçekleştirdiğini ve bu ülkelerden ikisinin İran ve İsrail olduğunu doğruladı.
'GARİP DEĞİL'
“Teknoloji alanında politik olarak beraber olmasalar da bilimsel konularda uzlaşabildikleri konuların olduğunu görmek çok da garip değil" diyen Zerbo, iki ülke uzmanların son olarak kasım ve aralık aylarında Ürdün'de buluştuğunu açıkladı. Ancak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nisan ayı başında İsviçre'nin Lozan kentinde 5+1 ülkeleri ile Tahran arasında varılan çerçeve anlaşmasından sonra “Bu, İsrail'in varlığına tehdittir" sözleriyle tepki göstermişti.
PASİF GÖZLEM
Dünyanın farklı ülkelerine kurulan 337 nükleer patlama gözlem tesislerinden 2'si İsrail'e, biri ise İran'a kurulmuş durumda. Ancak İran'a uygulanan yaptırımlar bu ülkeye nükleer ekipman girişini zorlaştırdığı için tesis pasif halde bulunuyor. ABD ile varılan anlaşma sonrasında İran'ın nükleer çalışmalarına geri döneceğini düşündüğü için gözlem tesisinin tekrar aktif hale getirilmesi ve İran'la İsrail'i nükleer tespit düzleminde buluşturmayı tahmin ediliyor.
Kaynak : Yeni Şafak