İran rejimi çocukları gözaltına alıyor: Çoğunun yaş ortalaması 15
İran'da 20 gündür devam eden Mahsa Amini protestolarında gözaltına alınanların çoğunun çocuk olduğunu İran Devrim Muhafızları Genel Komutan Yardımcısı Ali Fedevi söyledi. Fedevi, çocukların sosyal medya, bilgisayar oyunu kurbanı olduğunu iddia etti.
İran'ın başkenti Tahran'da henüz 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp, polis gözetimindeyken komalık bir halde, vücudunda yara izleriyle hastanede ölmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolara artık lise öğrencileri de katıldı. İran'da daha önce üniversite öğrencilerin isyanlara katıldığı görülmüştü fakat lise öğrencilerinin de ayaklanması bir ilk oldu.
İran Devrim Muhafızları Genel Komutan Yardımcısı Ali Fedevi, protestolarda gözaltına alınanların çoğunun ortalama yaşının 15 olduğunu söyledi. Fedevi, çocukların, sosyal medya, bilgisayar oyunu kurbanı olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
"Son isyan hareketinde gözaltına alınan kişilerin çoğunun ortalama yaşı 15. Bunlar eğitim, marifet ve irşattan gafil kalmış, sosyal medyanın kurbanı olmuş ve düşmanlar için kolay lokma haline gelmiş kişilerdir.''
Sosyal medyadan etkilenen gençlerin "düşman tarafından kullanıldığını" söyleyen Ferdevi, "Gözaltına alınan çocuk ve gençlerin bazıları itiraflarında, sokak isyanını bilgisayar oyunlarıyla simüle etmek gibi yaygın anahtar kelimeleri kullanıyorlar." dedi.
MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmedi ülkede infiale yol açmıştı.
Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.
İran devlet televizyonu, 24 Eylül'de gayriresmi rakamlara göre, şiddete dönüşen gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Ancak Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ise ülke genelindeki gösterilerde 92 kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürmüştü.
Çıkan olaylarda binlerce kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.