Tgrt Haber

İran SİHA'ları Avrupa ülkelerinin radarında! ABD'ye karşı gizlilik istediler

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
29 Ağustos 2023 10:00 - Güncelleme : 29 Ağustos 2023 10:22
İran SİHA'ları Avrupa ülkelerinin radarında! ABD'ye karşı gizlilik istediler

İran Savunma Bakanlığı, Tahran'ın, İran SİHA'larının temini için birçok Avrupa ülkesinden sipariş aldığını duyurdu. Sipariş veren Avrupalı devletlerin, AB ve ABD tarafından niyetlerinin bilinmemesi için gizlilik istediklerini belirtti. Peki İran yapımı drone’lar ne kadar etkili, hangi türleri var? İşte detaylar…

Yirmi birinci yüzyılın savaş​ anlayışı değişti. Rusya-Ukrayna savaşı ise bunun en net örneklerinden birisi oldu. Bu değişim savaşta top ve tankların başarılı olamayacağı anlamına geliyor.

Rusya​ Sovyet döneminden kalma kullandığı teçhizat, hedeflerini vurmada hem ekonomik hem stratejik değildi.

Bu drone’ların ekonomik olması çok önemli özellikle savaşın uzadığı dönemde Rusya’nın maliyetler açısından seyir füzesi gibi bir silahı kullanmaktansa kamikaze drone​ kullanması finansal açıdan daha mantıklı görünüyor. Uzmanlar ise kamikaze drone’larının en az bir seyir füzesi kadar etkili olduğundan bahsediyor.

İran devrim öncesi ABD ve İngiltere’nin silahlarını alırken devrim sonrası Batı’nın ambargosu ile karşı karşıya kaldı.

İRAN AZ MALİYETLİ İHA’LAR KULLANMAYA BAŞLADI

1980-88 arasında İran az maliyetli basit yapıda insansız hava araçları kullanmaya başladı.

Daha sonra bu adımlar büyüdü. Rusya-Ukrayna savaşında sahneye çıkan Shaded-136’ların ise Yemen’de Suudi Arabistan’a karşı da kullanıldı.

SEKTÖRÜN ÖNCÜLERİ: ABD VE ÇİN

İnsansız Hava Araçları üretmede sektörün öncüleri elbette ki ABD ve Çin. Ancak son yıllarda pazara gelen yeni oyuncular ile bu pastadan pay alan ülkelerin sayısı gittikçe artıyor.

İran ve Türkiye İHA​ üretimi konusunda düşük maliyetli üretimleri açısından Avrupalılara göre orta ve düşük gelirli ülkelerin pazarında daha avantajlı konumda.

Elbette İran üretimde teknolojik ve kalite olarak üstünlüğünü ispat edebilirse pazardaki payını artırabilir.

İRAN’IN 2 HEDEFİ VAR

İran Tacikistan’da Ebabil 2 İHA’sını seri üretebilmek için bir fabrika açtı. Ebabil 2 İran’ın en ünlü ve verimli İHA’sı olarak biliniyor. Bu yatırım ile İran’ın 2 hedefi var. 

Birincisi bu pazarda üstünlük elde ederek payını artırmak diğeri ise gelecek olası Taliban tehlikesi ile başa çıkabilmek için iki ülkeyi güçlendirmek ve güvence vermek.

Fakat İran, ne kadar üstün özellikli bir hava aracı üretirse üretsin ambargolar nedeni ile bu insansız hava araçlarının çok fazla alıcısı yok.

SHADED-136 VE MUHACİR-6

Shaded-136 göreceli olarak büyük ve düşük maliyetli kamikaze insansız hava araçları olarak biliniyor. 

Kalkıştan önce girilen GPS koordinatörü ile hedefe ulaşıyor. Roket motoruyla fırlatılma, araçlara entegre edilebilme, çoklu fırlatma lançeri, ve 40 kg patlayıcı taşıyabilme özellklerine sahip. Ayrıca geniş etki çapı sürü ve halinde taarruz edebiliyor.

Muhacir-6 SİHA’ları ise Bayraktar TB-2 ile benzer büyüklükte orta irtifalı ve uzun menzilli olarak biliniyor.

Uzmanlar Shaded-136’lara karşı savunma sistemi yöntemi olarak GPS sinyalini karıştırarak hedefe ulaşmasını engellemenin etkili olabileceğini söylüyor.

Ayrıca bu ürünler tamamen İran yapımı değil. Toplama parçalar.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal bir rapor yayınlamıştı. Bu raporda, Ukrayna​ istihbaratının enkaz drone’lar üzerindeki incelemede, parçaların yüzde 75’i ABD’de, Muhacir 6 İHA'larına yapılan incelemede ise aksamlarını oluşturan 200’den fazla parçanın yarısının ABD’de yer alan şirketlerce üretildiği iddia edildi.

Ayrıca İHA’ları kullanılan yüksek çözünürlüklü kızılötesi lenslerinde İsrail’deki MKS şirketi tarafından üretildiğini bilgisi raporda yer aldı.

İran söz konusu İHA’ları savaştan önce sattığını açıklasa da buna inandıramadı ve Rusya’ya silah ve İHA temin etmesinden dolayı Batı devletlerinin yaptırımlarına hedef oluyor zaten şuan da bu yaptırımlar nedeniyle parça temin edemiyor.

İRAN’IN YENİ KAMİKAZE ARACI MERAJ 521’İN ÖZELLİKLERİ NELER?

Meraj 521 İran Devrim Muhafızları tarafından tatbikatlarda kullanıldığı sırada kompak ve hafif özellikleri öne çıktığını söyleyebiliriz. Hatta drone o kadar hafifki operatörün çantasında taşınabilir. 500, 700 ve 1000 gr ağırlığında yük taşıma kapasitesine sahip. Kanatlar döner ve fırlatıldıktan sonra açılır arkada bulunan pervane iter. Meraj 521, 5 km menzile sahip havada ise 5 ila 15 dakika kalabiliyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...