Tgrt Haber

İran, Ukrayna-Rusya krizini fırsata çevirdi: Avrupa'ya ihraç için yeterli doğalgaz var

23 Şubat 2022 11:19 - Güncelleme : 23 Şubat 2022 11:56
İran, Ukrayna-Rusya krizini fırsata çevirdi: Avrupa'ya ihraç için yeterli doğalgaz var

Avrupa’nın Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararı sonrası doğal gaz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Mevcut krizi fırsata çeviren İran, ülke komşularına ve Avrupa’ya doğlagaz ihraç etmek için gerekli kapasiteye sahip olunduğu belirtildi.

Ukrayna-Rusya krizinden gerilim her geçen gün biraz daha artıyor. Vlamdir Putin’in Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından birçok ülkeden tepki ve yaptırım kararları art arda geldi.

Amerika ayrılıkçı bölgeye ticareti yasaklarken Almanya ilk somut adımı atan ülkelerden biri oldu. Kuzey Akım 2 doğalgaz hattı projesinin askıya alındığını açıklamıştı. Rusya’ya karşı alınan bu yaptırım kararlarından sonra Putin, geri adım atmayacağını her açıklamasında tekrarlıyor.

Uzmanlar bu yaptırım kararlarından sonra Avrupa’nın gaz sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Rusya’nın doğalgaz fiyatını arttırma tehdidinden sonra yeni tedarikçi arayışına giren ülkeler, Katar’a yöneldi ama beklenilen cevap gelmedi.

İRAN’DAN AVRUPA’YA MESAJ

Katar'ın ardından gözler bir diğer doğalgaz tedarikçisi İran'a çevrildi. İran devlet televizyonunda yayınlanan bir programa katılan İran Petrol Bakanı Cevad Uci, ülkesinin doğalgaz üretimini artırmayı planladıklarını belirtti.

VENEZUELA İLE ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Katar'da düzenlenen 6. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nda Venezuela ile enerji iş birliğini öngören bir mutabakat zaptı imzaladıklarını aktaran Uci, "Anlaşma kapsamında ABD yaptırımları nedeniyle yabancı yatırım ve teknolojiden mahrum kalan Venezuela'da hem petrol hem de gaz rafinerilerini ve sahalarını geliştireceğiz." dedi.

“KAPASİTEMİZ YETERLİ”

Ülkesinin petrol ürünlerinin üretimi, rafine edilmesi ve transferi alanında uzmanlaşmış insan sermayesine sahip olduğunu dile getiren Uci, "Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nda komşu ülkelere ve Avrupa'ya gaz temin etme kapasitemiz olduğunu vurguladık. Gelecek yıllarda dünyada gaz ticaretinden aldığımız yüzde 2 payımızı artırmayı umuyoruz." diye konuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...