Tgrt Haber

Mahsa Amini kazandı! İran’da ahlak polisi tasfiye ediliyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Aralık 2022 08:04 - Güncelleme : 05 Aralık 2022 08:14
Mahsa Amini kazandı! İran’da ahlak polisi tasfiye ediliyor

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü ile başlayan protestoların ardından ‘ahlak polisi” uygulamasına son verildi. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri tarafından yapılan açıklama ile protestocular büyük sevinç yaşadı.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü İran’ı karıştırdı. İki aydan fazla süren protestolarda hükümete öfke dinmezken zaman zaman güvenlik görevlileri şiddetin dozunu arttırdı. Eylemcilerin türbanlarını yaktığı hükümet karşıtı sloganlar arttığı görüntüler sosyal medya aracılığıyla dünyaya yayıldı. Farklı noktalardan İran’daki protestoculara destek mesajı yağarken protestolarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ, BİNLERCE KİŞİ YARALANDI…

Norveç merkezli İran​ İnsan Hakları Kurumu’na (IHR) göre polis müdahalesi sonucu 448 kişi öldü. Tahran ise 300’den fazla kişinin öldüğünü kabul etti. İran medyası ayrıca protestolar​ sırasında 60’tan fazla güvenlik görevlisinin öldüğünü aktardı. Protestolara katıldığı için ülkenin önde gelen aktörleri ve futbolcuları dahil binlerce kişi tutuklandı.

AHLAK POLİSİ KAPATILDI

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre Muntazeri, "Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması" konulu toplantıda konuştu. Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini dile getiren Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır." dedi.

PRTOTESTOLARI “HİBRİT SAVAŞ” OLARAK NİTELENDİRDİ

Ülkenin geneline yayılan ve rejim karşıtlığına dönüşen gösterileri "hibrit savaş" şeklinde niteleyen Muntazeri, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'ndan daha kapsamlı bir savaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Ülkede "isyan" hareketine sebebiyet verenlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini kaydeden Muntazeri, İran aleyhine girişimlerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail ve bazı Arap ülkelerini sorumlu tuttu.

AHMEDİNEJAD KURMUŞTU

İran’da 1979 İslam Devrimi’nden bu yana, hem erkekler hem de kadınlar için katı kıyafet kurallarına dair bir tür resmi denetim var. Ülkede başörtüsü 1979’daki İslam Devrimi’nden dört yıl sonra, 1983’te zorunlu oldu. Ancak resmi adı “İrşad Devriyesi” olan ahlak polisi, çok daha geç bir dönemde, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde kuruldu. Birlikler 2006 yılında sokaklarda devriye gezmeye başladı. Başlangıçta kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...