İran'daki İrşad Devriyeleri ne iş yapar? Ahlak polisinin öldürdüğü Mahsa için kadınlar ayaklandı
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında işkenceyle öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı. İranlı kadınlar İrşad Devriyelerini protesto etmek amacıyla sokaklara çıktı, saçlarını keserek videolar çekmeye başladı.
13 Eylül günü İran'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini, gözaltındayken işkence yüzünden komaya girdi, Emini, kaldırıldığı hastanede ise hayatını kaybetti. Genç kadının ölümü, dünya genelinde büyük bir yankı uyandırırken İran'da kadınlar ayaklandı. Siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra İranlı kadınların protestosu çok ses getirdi.
Tahran'da protestolar sürerken İranlı kadınlar, saçlarını keserek, başörtülerini çıkararak tepki gösterdi. Yedi yaşından büyük kadınların başörtüsü takmasının zorunlu kılınması gibi katı kurallara isyan eden pek çok kadın ''Saç yoksa günah da yok'' diyerek saçlarını kazıttı. İran rejimi, ayaklanmaları durdurmak için bazı bölgelerde interneti kesti.
Kurdpa haber ajansı ise sokaklardaki eylemlerde en az iki kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 10 kişinin ise yaralandığını aktardı.
İRAN'DA İRŞAD DEVRİYELERİ
İrşad Devriyeleri; çoğunlukla kadınların, ancak zaman zaman da erkeklerin kılık kıyafet kurallarına göre uygunsuz giyinmeleri üzerine tutuklama yetkisi bulunan, İran İslam Cumhuriyeti'ne bağlı destek ekiptir. Kendilerini ''Moda Polisi'' ya da ''Ahlak Polisi'' olarak bilinen polis grubu en az üç kişi olmak üzere kadın ve erkeklerden oluşan ekip alışveriş merkezleri, sinemalar, kent meydanları, caddeler, metro istasyonları gibi halkın yoğun olduğu bölgelerde bulunuyor.
Giyim, kuşam ve davranışları ''İslam'a aykırı'' olanları uyarıp kimine para cezası keserken, kimine daha dikkatli davranacaklarına dair kağıt imzalatıyorlar. Direnenleri ise gözaltına alarak, mahkemeye sevk etme yetkisine sahipler. Gözaltına alınan kadınlar, nasıl giyinecekleri konusunda ders aldıktan sonra babaları, kocaları veya erkek kardeşleri eşliğinde serbest bırakılırlar.
TURİSTLERE DE KARIŞIYORLAR
Tahran yönetimi sadece İran vatandaşlarına değil, ülkeye gelen yabancı kadınların da kılık kıyafetlerine müdahalede bulunuyor. Ülkeye giriş yapan yabancı kadınlar, başörtüsü takmak zorunda bırakılıyor.