İran'da Kasım Süleymani heykeli ateşe verildi! Protestocuların yargılanması başladı
İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda Tahran'daki Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye ait heykel ateşe verildi.
İran'ın başkenti Tahran'da 16 Eylül günü 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp komalık halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor. Ülke geneline yayılan protestolarda 3 Ocak 2020'de ABD saldırısında hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye ait heykelin ateşe verildiği görüldü.
Bazı şehirlerde ise cadde adı olarak kullanılan “Kasım Süleymani” ismi göstericiler tarafından silinirken, Kermanşah eyaletine bağlı İslam Abad kentinde de bir eylemci cadde tabelasında yazılı olan Kasım Süleymani ismini silerken görüntülendi.
PROTESTOCULARIN YARGILANMA SÜRECİ BAŞLADI
İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, başkent Tahran’da düzenlenen basın toplantısında sürece ilişkin detayları kamuoyu ile paylaştı. Kamu düzenini bozan ve ayaklanma çıkartanlar ile eylemlere katılanların ayrıştırılacağını vurgulayan Setayeşi, “Tutuklular arasında 18 yaş altında kimse bulunmuyor. Üniversiteliler arasında ise gözaltında olanlar bir elin parmağını geçmez. Sadece eylemlere katılanlar ile kamu düzenini bozanları ayrıştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
''AĞIR CEZALAR VERİLECEK''
Gösterilerde tutuklanan eylemcilerin yargılanma sürecinin ülke genelinde başladığını ve iddianamelerin mahkemelere gönderildiğini kaydeden Setayeşi, “Kamu düzenini bozan, halkın malına zarar veren ve açıkça suç işleyenlere karşı caydırıcı ve ağır cezalar verilecek. Tutuklular hakkında iddianameler hazır ve mahkemelere gönderildi” dedi.
NE OLMUŞTU?
Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı. Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.
İran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin üyelerinin de bulunduğu en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.