İran’da Mahsa Emini ateşi sönmüyor! Üniversiteliler hareketlendi, protestolar yeniden alevlendi
İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Emini’nin ölümü sonrası başlayan protestolarda 16.gün geride kaldı. Ülkenin birçok kentinde düzenlenen protestolar üniversitelerin açılmasıyla yeniden alevlendi. Bazı üniversitelerde arbede yaşanırken çok sayıda gösterinin gözaltına alındığı ve yaralandığını belirtildi.
İran’ın başkenti Tahran’da tarihleri 13 Eylül’ü gösterdiği zaman ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül’de hayatını kaybetti. Ülkede büyük bir tepkiye yol açan olayda cenaze töreni sonrasında başlayan protestolar ülkenin birçok kentine yayıldı. İran devlet televizyonu söz konusu protestolar sırasında aralarında güvenlik güçlerin de bulunduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.
ÜNİVERSİTELER AÇILDI, SOKAKLAR HAREKETLENDİ
Son iki gündür hafifleyen protestolar üniversitelerin açılmasıyla yeniden alevlendi. Tahran başta olmak üzere çok sayıda kentte gösteriler düzenlenirken Şeriati Caddesi'nde toplanan kalabalık, yönetim karşıtı sloganlar atarak, bir süre yolu trafiğe kapattı. Gündüz üniversitelerde başlayan protestolarda güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında arbede yaşandı.
GÖZALTI VE YARALILAR VAR
Kirmanşah, Tahran, Meşhed, Tebriz, Mazenderan, Kürdistan, İsfahan, Senendec, Şiraz ve ülkenin bir çok üniversitesinde düzenlenen protesto gösterileri sokakların da hareketlenmesine sebep oldu. Sosyal medyada yayımlanan görüntülere göre, Tahran'da bulunan Şerif Üniversitesinde göstericiler ile kolluk kuvvetleri arasında arbede yaşandığı görüldü. Birçok göstericinin gözaltına alındığı ileri sürülen üniversitede yaralıların da olabileceği belirtiliyor.
PENCEREDEN SLOGANLAR YÜKSELDİ
Şerif Üniversitesine çıkan Habibullah Caddesi'nde oluşan metrelerce uzunluktaki trafikte sürücüler korna çalarak tepkilerini dile getirdi. İranlılar akşam saatlerinde evlerin pencerelerinden slogan atarak protestolara destek verdi.
2 BİNDEN FAZLA GÖZALTI
İran’ın birçok kentinde devam eden protestolarda güvenlik güçleri, yargının talimatıyla, protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye attığı" ileri sürülen göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, aralarında öğrenciler, ünlü isimler ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.