Tgrt Haber

İran'da milli takımın yenilmesine sevinen genç polis kurşunuyla öldü! Protestolarda ateş dinmiyor

01 Aralık 2022 08:46 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 10:43

İran'da devam eden Mahsa Amini gösterileri sırasında Dünya Kupası'nda İran milli takımının ABD'ye yenilmesi, ülkede sevince neden oldu. Muhalifler, sokaklara çıkarak millilerin yenilmesini kutladı. Bu gösteriler sırasında bir kişi, başından vurularak öldürüldü. Ölen kişinin İranlı milli takımda forma giyen futbolcunun çocukluk arkadaşı olduğu ortaya çıktı.

Başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından polis gözetimindeyken komalık halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarİran​'da 3 aydır devam ediyor. Polis şiddetiyle çok sayıda kişi ölse de halk sokaklardan çekilmedi. Birçok ünlü isim de protestolara destek verdi. Dünya Kupası'na katılan futbolcular​ da protestolara destek vermeye çalışsa da başarılı olamadı. 

Geçtiğimiz gün Dünya Kupası'nda ABD'ye yenilen İran millileri turnuvadan elendi. İran rejimi karşıtları, hem maçın oynandığı Doha'da hem de İran'da sevinç gösterileri düzenledi. Bu gösteriler esnasında İran'ın kuzeyindeki Bender Enzeli şehrinde, aracının kornasını çalan 27 yaşındaki Mehran Samak, polis tarafından başından vurularak öldürüldü.

İran'da milli takımın yenilmesine sevinen genç polis kurşunuyla öldü! Protestolarda ateş dinmiyor

Norveç'te yer alan İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre Samak, güvenlik güçleri tarafından direkt başından hedef alındı. Aynı açıklama New York Merkezli kuruluştan da geldi. Kuruluş, resmi twitter hesabından Samak'ın cenazesinden çekilmiş bir video yayınladı. 27 yaşındaki gencin yakınlarının 'Diktatöre Ölüm' sloganları attığı görüldü.

İRANLI MİLLİNİN ARKADAŞI ÇIKTI

Bir diğer paylaşım da şu anda İran milli takımının 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Said Ezatolahi'den geldi. Samak'la aynı yerde doğan milli futbolcu, çocukken de aynı takımda oynadıklarını belirterek o dönemden bir fotoğrafını paylaştı. Ezatolahi, "Bir gün maskeler düşer ve gerçekler açığa çıkar. Gençlerimiz ve ulusumuz bunu hak etmiyor" notunu düştü.

İran'da milli takımın yenilmesine sevinen genç polis kurşunuyla öldü! Protestolarda ateş dinmiyor

FUTBOLCULAR TEHDİT EDİLDİ

İran Milli takımı Dünya Kupası'ndaki ilk maçında İngiltere'ye karşı oynamış ve İran'daki hükümet karşıtı protestolara destek amaçlı milli marşı okumamıştı. Ardından Amerikan yayın organı CNN International, oyuncuların bir sonraki maçta milli marşa katılmaması halinde, ailelerinin hapis ve işkence ile tehdit edildiğini aktarmıştı. Bunun üzerine futbolcular Amerika Birleşik Devletleri maçından önce milli marşı okumuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...