Tgrt Haber

İran'da olaylar gün geçtikçe şiddetleniyor: Devrim Muhafızları Komutanı öldürüldü

19 Kasım 2022 09:17 - Güncelleme : 19 Kasım 2022 09:39

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda ateş iki aydır sönmedi. Son olarak İran devrim muhafızları komutanlarından Nadir Birami'nin göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma sırasında öldürüldüğü bildirildi.

İran​'daki Mahsa Amini​'nin ölümüne ilişkin protestolar​ ülke genelinde devam ederken İran polisinin sert müdahalesiyle yaşanan ölümlere rağmen halk sokaklardan çekilmedi. Şimdiye kadar çok sayıda protestocu polisin sert müdahalesiyle hayatını kaybetti, binlerce kişi ise yaralandı. 

İran'ın Kirmanşah eyaletine bağlı Sehne ilçesinde de protestocular ile güvenlik güçleri çatıştı. Çatışmada Devrim Muhafızları Ordusu istihbaratının Sehne ilçesindeki sorumlusu Albay Nadir Birami'nin öldürüldüğü bildirildi.

Sehne Kaymakamı Cihanbahş Zengene Tebar olaya ilişkin yaptığı açıklamada, Kirmanşah'ın doğusundaki Sehne ilçesinde bir tören sırasında göstericilerin güvenlik güçlerine saldırdığını ve saldırıda Albay Birami'nin bıçaklanarak hayatını kaybettiğini söyledi.

İranlı yetkili, saldırganların olayın hemen ardından yakalandığını ve yargı yetkililerine teslim edildiğini aktardı.

İRAN'DA BİR GÜNDE 2 SİLAHLI SALDIRI

Geçtiğimiz günlerde İran'da bir günde iki silahlı saldırı gerçekleştirildi. İsfahan şehrinde güvenlik güçlerine yönelik saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi ise yaralandı. İran devlet televizyonunun haberine göre, İsfahan kentinin Hane Mahallesi'nde güvenlik güçlerine kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce ateş açıldı.

Saldırıda Besic milis güçleri hedef alındı. 6 kişi motosiklerle gelerek binaya ateş açtı. Saldırı sonucu 2 Besic milis gücü öldü, 7 Besic mensubu ise yaralandı.

İran'da olaylar gün geçtikçe şiddetleniyor: Devrim Muhafızları Komutanı öldürüldü

İran'ın güneybatısında bulunan Huzistan eyaletinde düzenlenen Mahsa Amini protestoları esnasında kimliği belirlenemeyen bazı kişiler, hem emniyet güçlerini hem de protestocuları hedef aldı. Saldırıda ilk belirlemelere göre, 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Huzistan eyaletine bağlı İze kentinde seyir halindeki 2 motosikletten göstericiler ve emniyet güçlerinin üzerine ateş açıldı.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

İran'da olaylar gün geçtikçe şiddetleniyor: Devrim Muhafızları Komutanı öldürüldü

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...