Tgrt Haber

İran'da oyun parkı başörtüsü kuralı nedeniyle mühürlendi

06 Aralık 2022 00:05 - Güncelleme : 06 Aralık 2022 00:14
İran'da oyun parkı başörtüsü kuralı nedeniyle mühürlendi

İran'ın başkenti Tahran’da bulunan Elmas alışveriş merkezinin içindeki bir oyun alanı başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçe gösterilerek mühürlendi. 

İran​ medyasında yer alan haberlere göre, oyun alanı çalışanlarının başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gelen talimat üzerine kapatıldı. Oyun alanının mühürlenmesine gerekçe olarak, işletme çalışanının sosyal medyada başörtüsüz fotoğrafının paylaşılması gösterildi. Söz konusu işletme sahibine de dava açıldığı öğrenildi.

PROTESTOLAR​ DEVAM EDİYOR 

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü ile başlayan protestoların ardından ‘ahlak polisi” uygulamasına son verildiği haberi gelmişti. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri tarafından yapılan açıklama ile protestocular büyük sevinç yaşadı.

ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ, BİNLERCE KİŞİ YARALANDI…

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu’na (IHR) göre polis müdahalesi sonucu 448 kişi öldü. Tahran ise 300’den fazla kişinin öldüğünü kabul etti. İran medyası ayrıca protestolar sırasında 60’tan fazla güvenlik görevlisinin öldüğünü aktardı. Protestolara katıldığı için ülkenin önde gelen aktörleri ve futbolcuları dahil binlerce kişi tutuklandı.

AHMEDİNEJAD KURMUŞTU

İran’da 1979 İslam Devrimi’nden bu yana, hem erkekler hem de kadınlar için katı kıyafet kurallarına dair bir tür resmi denetim var. Ülkede başörtüsü 1979’daki İslam Devrimi’nden dört yıl sonra, 1983’te zorunlu oldu. Ancak resmi adı “İrşad Devriyesi” olan ahlak polisi​, çok daha geç bir dönemde, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde kuruldu. Birlikler 2006 yılında sokaklarda devriye gezmeye başladı. Başlangıçta kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...