İran'dan nükleer adım
İran, yaptırımlar nedeniyle ithal edemediği, nükleer teknolojide ihtiyaç duyulan karbon fiberi üretmek için ikinci fabrikasını da devreye soktu.
İran'ın başkenti Tahran'da, yıllık 150 ton üretim kapasitesine sahip ülkedeki en büyük karbon fiber fabrikasının açılışı yapıldı. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan'ın katıldığı törenle açılışı yapılan T-300 karbon fiber fabrikası, yıllık 150 ton üretim kapasitesine sahip. Dehkan, törende yaptığı konuşmada, Savunma Bakanlığının gerekli askeri materyalleri ülke içinde üretmeyi hedeflediğini belirterek, "Bu stratejik maddenin üretiminin artması, savunma teknolojisindeki ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra ülkenin sivil alanlardaki gereksinimlerinin büyük bir kısmını da temin edecek" dedi. Dehkan ayrıca fabrika ve içerisindeki cihazların, İranlı uzmanlar tarafından tasarlanıp, üretildiği bilgisini verdi.
Geleceğin teknolojisi olarak görülen karbon fiber, uzay aracı, uçak ve gemilerin yanı sıra savunma sanayisinde kullanılıyor.
Nükleer teknolojide de ihtiyaç duyulan karbon fiber, sağlamlığı, yüksek derecede sıcaklığa dayanıklılığı ve daha hızlı uranyum zenginleştirmeye imkam sağlaması nedeniyle, yüksek oranda uranyum zenginleştirmek için gerekli olan yeni nesil santrifüjlerin üretiminde kullanılıyor.
Nükleer programından dolayı uygulanan uluslararası yaptırımlar, İran'ın başka ülkelerden yüksek miktarda karbon fiber ithal etmesini engelliyor.
ABD'de 2012'de, Hamid Rıza Haşimi adlı İranlı, "ülkesine karbon fiber teknolojisi sağlamak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a uygulanan ambargoları izleyen Uzmanlar Paneli'nin geçen yıl mayısta yayımladığı raporda, 2012'de Çin'den, İran'ın Bender Abbas limanına giden bir gemide yüksek miktarda karbon fiber tespit edildiği bildirilmişti.
İran, ilk karbon fiber üretim hattını Ağustos 2011'de devreye sokmuştu.