Tgrt Haber

İran'ın balistik füze denemesi ABD'yi kızdırdı

26 May 2023 07:11 - Güncelleme : 26 May 2023 07:44
İran'ın balistik füze denemesi ABD'yi kızdırdı

İran'ın 2 bin kilometre menzile sahip yeni balistik füze denemesine ABD'den tepki geldi. Yapılan açıklama, İran'ın füze denemelerini bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik önemli bir tehdit olduğuna dikkat çekildi.

İran​, Hayber adı verilen orta menzilli balistik füzesinin tanıtımı ile bütün dünyaya gözdağı vermişti. İran devlet televizyonunda, füzenin fırlatıldığı ve belirlenen hedefi tam isabetle vurduğu görüntülere de yer verilmişti. Hayber füzesi, karadan karaya 2 bin kilometre menzile sahip sıvı yakıtlı balistik füzeHayber, 1500 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, İran'ın 2 bin kilometre menzile sahip yeni balistik füze denemesinin ardından ABD'den ilk tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı​ Sözcüsü Matt Millet yaptığı açıklamada, balistik füzelerin bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik önemli bir tehdit olduğuna dikkat çekti.

YAPTIRIMLARA DEVAM!

İran'ın balistik füze programının daha da ilerlemesini engellemek, füzeleri ve ilgili teknolojiyi diğer ülkelere yaymasını engellemek için yaptırımlar dahil olmak üzere çeşitli önlem araçlarını kullanmaya devam ettiklerini belirten Miller, şu ifadeleri kullandı:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2231 no'lu kararı kapsamında İran'ın füze programıyla ilgili faaliyetlerine getirilen kısıtlamalara rağmen, İran yabancı tedarikçilerden çeşitli füze teknolojileri elde etmeye ve kararın hükümlerine meydan okuyarak balistik füze testleri yapmaya devam ediyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, nükleer silah sahibi bir İran muhtemelen daha da provokatif davranacaktır, bu yüzden İran'ın nükleer silah edinmesini önleme konusunda bu kadar kararlıyız."

 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...