Tgrt Haber

Protestolar sürerken İran'ın dini lideri Hamaney'den 'kültür devrimi' çıkışı

07 Aralık 2022 11:15 - Güncelleme : 07 Aralık 2022 11:34
Protestolar sürerken İran'ın dini lideri Hamaney'den 'kültür devrimi' çıkışı

İran'da zorunlu başörtüsü uygulaması tartışmaları sürerken ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkenin kültürel yapısında devrim yapmanın gerektiğini söyledi.

İran​'ın başkenti Tahran​'da erkek kardeşiyle beraber gezerken başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komalık halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Aminiprotestolarında atei 3 aydır sönmedi. Protestolar devam ederken İran'dan ahlak polislerinin kaldırıldığına dair çelişkili açıklamalar geldi. Muhalifler ise İrşad Devriyeleri denen ahlak polislerinin kaldırılmadığını rejimin Batı'nın gazını almaya çalıştığı iddiaları geldi. 

Ahlak polisi​ kararına ilişkin tartışmalar sürerken İran dini lideri Hamaney'den bambaşka bir çıkış geldi. Hamaney, ülkedeki kültür sisteminin "Devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması" çağrısında bulunarak, "Ülkenin kültürel yapısında devrim yapmak gerekiyor. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir" ifadelerini kullandı.

İRAN'DA AHLAK POLİSLERİ KALDIRILDI MI? 

İran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisleri tarafından gözaltındayken ölmesinin ardından başlayan protestoların odağındaki İrşad Devriyelerinin kaldırıldığına dair tartışmalar devam ediyor. İran Başsavcısı Muntazeri, ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri'nin kaldırıldığını söylese de devlet televizyonu yalanladı. İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle kapatılan bir lunaparkın ardından İran İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi Sözcüsü Ali Hanmuhammedi de bu polis uygulamasının son bulduğunu iddia etti. 

İRAN BATI'NIN GAZINI ALMAYA ÇALIŞIYOR

Mahsa Amini protestolarının başlama sebebi olarak İran rejimi, dış güçleri hedef gösterse de zaten var olan yaptırımlar ve üzerine eklenenlerle beraber İran ekonomisi tepetaklak bir hal almaya başladı. Protestoların önüne geçemeyen rejim, kaldırılması istenen ahlak polislerine ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu ve bu polislerin kaldırılacağı hatta kaldırıldığı medyada yer aldı. Fakat 1979 İran İslam Devrimi'nin ardından Şii şeriatıyla yönetilen bir ülke haline gelen İran'da anayasada değişmez maddelerden biri de Şii şeriatıyla yönetilen bir ülke olması. İslam Devrimi'nden beri yarı legal ya da legal araçlarla kadınlara örtünmek zorunlu tutuluyor. 2005 yılında ise bu durum yasalaştı ve İrşad Bakanlığı kuruldu. 

''AHLAK POLİSLERİNİN KALDIRILMASI İÇİN YASA DEĞİŞMELİ''

Şimdilik, İran sokaklarında son günlerde İrşad Devriyeleri gözükmüyor. Fakat bu durum muhaliflere göre, İrşad Devriyeleri'nin kaldırıldığı anlamını da taşımıyor. Protestolara destek veren muhaliflere göre, ahlak polislerinin kaldırılması için yasanın değişmesi gerekiyor. Yasanın değişmesi konusunda ise İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, böyle bir durumun söz konusu olmayacağı yönünde açıklama yaptı. Ancak bir reforma gidilebileceğini dile getirdi.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...