Tgrt Haber

İranlı komutanın tehdidine IKBY'den yanıt

02 Temmuz 2016 13:58
İranlı komutanın tehdidine IKBY'den yanıt

IKBY Başbakanlığı, 'Komutan Selami'nin ortaya koyduğu tavrı uygunsuz görüp, tehditlerini kabul etmiyoruz' dedi

IKBY'nin Başbakanlık resmi sitesinden yapılan açıklamada, "İran ile  Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasındaki dostane ve tarihi ilişkilere rağmen  Komutan Selami'nin ortaya koyduğu tavrı uygunsuz görüp, tehditlerini kabul  etmiyoruz." ifadeleri kullanıldı.Selami'nin kullandığı üslubun diyalog ortamına aykırı olduğu  kaydedilen açıklamada, "Her iki taraf arasında sıkı bir diyalog ve karşılıklı  anlayışın olduğu bir dönemde böylesi bir tehdit diyaloğun doğasına tamamen  terstir. Bu tehditler ikili ilişkilere hizmet etmediği gibi hiçbir şekilde o dil,  Kürdistan Bölgesi'ne karşı kullanılmamalıdır." denildi.
IKBY hükümetinin açıklamasında İran ile ilişkilerin önemine de vurgu  yapılarak şu ifadelere yer verildi:
 
"İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerimize önem gösterdiğimiz gibi  sürekli birçok alanda bu ilişkilerin gelişmesi için girişimler içerisindeyiz.  Kürdistan bölgesi  ve İran halkının çıkarları adına, hükümetimiz ilişkilerin  korunması, dostane yardımların gelişmesi, uluslararası yasaların uygulanması ve  iyi komşuluk temeline bağlı kalınması perspektifinden bakarak, her zaman gerçek  barış ve istikrara vesile olmaya çalışmıştır. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Selami, dün yaptığı bir  konuşmada "Irak'ın kuzeyindeki siyasi yetkililere, yükümlülüklerine bağlı  kalmaları uyarısında bulunuyorum. İran'a tehdit oluşturan her noktayı hiç  tereddüt etmeden yok edeceğiz." demişti.

İran'ın kuzeybatısındaki bölgelerde 15 Haziran'dan itibaren  İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) mensuplarıyla İran askerleri arasında  başlayan çatışmalarda iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetmiş, bölgedeki  çatışmaların artmasının ardından İran ordusu, IKBY'de yer alan Erbil kentine  bağlı Soran ilçesindeki dağlık sınır bölgesini obüslerle bombalamıştı.  Saldırılarda sivillerin de zarar gördüğü belirtilmişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...