Tgrt Haber

Irkçı ve İslam düşmanı Geert Wilders, Avrupa'da manşette: İnsan hakları tehlikede 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
24 Kasım 2023 20:59 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 21:09
Irkçı ve İslam düşmanı Geert Wilders, Avrupa'da manşette: İnsan hakları tehlikede 

Hollanda sandık başına gitti. Ülkede genel seçimleri aşırı sağcı, göç ve İslam düşmanı Geert Wilders'ın partisi önde tamamladı. Wilders'ın seçimden zaferle ayrılmadı Avrupa'da da geniş yankı uyandırdı. Avrupa medyası Wilders'ın seçim zaferini hayal kırıklığı olarak yorumladı. İnsan haklarının tehlikede olduğu vurgulandı. 

İslam ve göç karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wilders​'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi Hollanda​'daki genel seçimleri kazandı. Aşırı sağcı Wilders'ın seçimi kazanması Hollandalılar başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini de hayal kırıklığına uğrattı.

Wilders'ın partisi parlamentodaki 150 sandalyeden 37’sini kazandı ve başbakanlık için en güçlü aday haline geldi.

SEÇİM​ SONRASI PROTESTO 

Sonuçların açıklanmasının ardından Hollanda'nın birçok şehrinde insanlar sokaklara döküldü. Utrecht ve Amsterdam'da bine yakın kişi toplandı. Irkçılığa ve İslamofobiye karşı gösteri yapan grup 'Özgür Filistin', 'Sevgi nefretten üstündür' sloganları attı.

Irkçı ve İslam düşmanı Geert Wilders, Avrupa'da manşette: İnsan hakları tehlikede 

İngiliz Guardian gazetesi şok edici zaferin Avrupa'da aşırı sağın yükselişini doğruladığını belirttiği analizinde "Helsinki'den Roma'ya, Berlin'den Brüksel'e, aşırı sağ​ partiler anketlerde istikrarlı bir şekilde yükseliyor.

İNSAN HAKLARI TEHLİKEDE

Göç, İslam ve AB karşıtlığı aşırı sağın uzun süre boyunca temel dayanaklarıydı. Pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası patlak veren derin hayat pahalılığı krizi ana akım siyasetçilere karşı güvensizliğe neden olurken, bu partilerin cazibesini daha da arttırdı" ifadelerine yer verdi. 

Gazete başka bir analizinde Wilders'ın İslam karşıtı düşünceleri ile tanındığını, camileri kapatmak ve başörtüsünü yasaklamak istediğini hatırlatarak seçim sonucunun insan hakları ve güvenlik açısından endişe oluşturduğunu yazdı.

HOLLANDA DA AB'DEN AYRILABİLİR

Independent gazetesi de seçim sonuçlarını 'şoke edici' olarak değerlendirirken Wilders'ın zaferinin ardından Hollanda'nın İngiltere'yi takip ederek AB'den ayrılabileceğini iddia etti.

Irkçı ve İslam düşmanı Geert Wilders, Avrupa'da manşette: İnsan hakları tehlikede 

Wilders'ın seçim kampanyasında Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması için bir referandum yapılması konusunda vaatleri olduğınu hatırlatan Independent, aşırı sağcı liderin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaları yeniden gündeme taşıdı.

ABD'DE SOĞUK DUŞ 

ABD'li yayın organı CNN'e konuşan analistler,  Wilders'in zaferinin Hollanda ve Avrupa siyaseti açısından endişelere neden olduğunu öne süren CNN, AB'de aşırı sağın yükselişine dikkat çekti ve kurulacak koalisyon hükümetinin neye benzeyeceğinin belirsiz olduğunu vurguladı. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...