IŞİD, Tunus’ta turistleri öldürdü
Tunus’un Roma dönemi mozaiklerini barındıran Bardo Müzesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda 17 turist iki Tunuslu hayatını kaybetti.
Tunus’ta ülkenin en meşhur müzelerinden biri olan Bardo Müzesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda 17 turist, iki Tunuslu ve bir polis hayatını kaybetti, 38 kişi yaralandı. Tunus Başbakanı Habib Essid yaptığı açıklamada, ölen turistler arasında Polonya, İspanya, Almanya ve İtalya vatandaşları olduğunu kaydetti. Essid, saldırıyı düzenleyen iki kişinin öldürüldüğünü, ancak iki ya da üç kişinin daha saldırganlara yardım ettiğini açıkladı. Saldırının ardından müzede tutulan rehineler kurtarılsa da Başbakan diğer saldırganların yakalanması için operasyonun sürdüğünü belirtti. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırıdan IŞİD’i sorumlu tuttu.
Hedef meclis mi?
Tunus Başbakanı, saldırganların askeri üniforma giydiklerini söyledi. Yaralananlar arasında İtalya, Fransa, Güney Afrika, Polonya ve Japonya vatandaşları olduğu aktarıldı. Başbakan Essid, yaralıları ziyaret ederken polisler müzeyi boşalttıkları sırada etraftakiler tarafından alkışlandı. Bazı kaynaklar tarafından saldırganların müzenin yakınında bulunan parlamentoya araçla gelerek havaya ateş açtığı kaydedildi. Parlamentoya giremeyeceklerini anlayan saldırganların müzeye yöneldiği aktarıldı. Bir müze çalışanı saldırganların otobüslere binen turistlere ateş açtığını söyledi. Saldırının ardından parlamento binası boşaltıldı. Milletvekilleri ise kuşatma sırasında ulusal marş söyledi. Ennahda partisinden Sayida Ounissi ise saldırganların asıl hedefinin müze olduğunu söyledi.
İçeride 100 turist vardı
Saldırı sırasında müzede en az 100 turist olduğu belirtildi. Saldırganların turistleri müzede rehine tuttuğu sırada terörle mücadele birimleri içeri girdi ve müze çevresini güvenlik kordonuna aldı. Tunus tarihine dair en kapsamlı müzelerden olan ve çok değerli Roma İmparatorluğu mozaiklerine yer veren Bardo Müzesi’ni her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Arap Baharı’nın başladığı yer olan Tunus’ta 2011’deki devrimle otoriter rejim iktidarı kaybetti. Son yıllarda istikrar kazanmaya çalışan ülke, militanların tehlikesiyle yüz yüzeydi. Saldırı, Tunus’un ‘terörizmin kara kutusu’ olarak bilinen ve Tunus’ta gerçekleşen saldırılardan sorumlu tutulan Ahmed Rouissi’nin Libya’da öldürüldüğünü duyurmasının ardından geldi.
Müzenin içinde endişeli bekleyiş
Sosyal medyada dolaşan fotoğraflarda rehineler arasında çocukların olduğu ve bir güvenlik görevlisinin içeridekileri müzenin kapısından dışarı çıkarmaya çalıştığı görüldü. IŞİD’in Twitter hesapları tarafından üstlenilen saldırıyla ilgili örgütün attığı tweetlerde müzenin içinden çekilen fotoğraflar insanların yüzleri karartılarak paylaşıldı.