İşitme engelliler için Gazze'de savaşın bir başka boyutu var: Duymuyoruz ama hissediyoruz
Gazze'de yaşayan işitme engelliler için savaşın bambaşka bir boyutu var. Bombaların seslerini duymasalar da hissettikleri onlar için psikolojik bir gürültü...
İsrail, Gazze'ye saldırılarını 84 gündür sürdürürken engelliler şehri haline gelen bölgede bir de işitme yetisini doğuştan ya da sonradan kaybedenler var. Bombardıman uçaklarının, bir zamanlar evleri olan yerlerin yıkılışının seslerini duyamasalar da sarsılışla hissettikleri psikolojik bir gürültü haline geldi.
Binlerce Gazzeli gibi yerinden edilmişlerin kaldığı çadır kampta yaşayan Rim, annesine sıklıkla, "Gazze Şeridi'ndeki savaş sürecek mi, yoksa ateşkesten söz ediliyor mu?" diye sorduğunu, savaşı sürekli takip ettiğini ifade etti. Annesinin, ''Bu konuda bir bilgi yok'' cevabıyla duymadığı ama her bombalamada sarsılışıyla büyük bir korku hissettiğini belirten Rim, annesinin işaret diliyle tercüme etmesiyle beraber Independet Arabia'ya neler yaşadıklarını anlattı.
"Sağır olmama rağmen Gazze'de olup biten her şeyi anlıyorum" diyen Rim, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu savaşın etkilerinden herkes gibi ben de acı çekiyorum, hatta belki de onlardan daha fazlasını yaşıyorum.''
İşitme engelli olması nedeniyle Gazze'deki hayatın gerçekliğinden soyutlanmak istemediğini belirten Rim, haberlerle ilgileniyor ve her gün annesine radyoyu getirerek yayıncının söylediklerini, ona işaret diliyle anlatmasını istiyor.
''UYUYORDUM, YÜZÜME KUM DÜŞTÜ''
Rim'in savaşla ilgili hikayeleri var. Gazze şehrinin ortasındaki evindeyken, evinin yanındaki ev bombalandı ve Rim yüzüne düşen kum taneleriyle neler olduğunu, yaşadığı korkuyu şöyle ifade etti:
''Uyuyordum, İsrail uçakları evi bombaladı, deprem gibi bir titreşim hissettim, o sırada baskında evimiz hasar gördüğü için yüzüme kum düştü. Hava yoğun siyah dumanla doluydu. Hiçbir şey görmedim, dolayısıyla bunun bir savaş olduğunu ve Gazze'de daha kötü bir şeyin olduğunu biliyordum. O sırada sormaya başladım. Ailem neler olduğunu anlattı ama çatışmanın başladığını benden sakladılar.''
''İŞİTME CİHAZIM İÇİN PİL BULAMADIM''
Gazze'den güneye doğru göç eden Rim, işitme engelli olduğu için bunun kendisi için zor bir deneyim olduğunu, etrafındaki sesleri göreceli olarak ayırt edebilmek için işitme cihazı kullandığını ancak kendisine yardımcı olan pillerin bittiğini anlattı. Onları çok aradı ve bir alternatif bulamadı.
Yerinden edilmek Rim için bir kabus, çünkü konuşmak yerine ellerini hareket ettiren kız, tuvalete gidip su almakta zorlandığını ve işaret dilinden anlayan sadece birkaç kişi olduğu için etrafındakilerin onun ne istediğini anlamasının zor olduğunu söylüyor.
Rim, işitme engelli arkadaşlarını internet üzerinden sürekli kontrol etmeye çalışıyor, ancak internetin sürekli kesintiye uğramasının, onların durumlarını takip edememesine neden olduğunu ve bu nedenle onlar için aşırı bir korku hissettiğini doğruluyor.
''KİMSE BİZİ UMURSAMIYOR''
Bir başka işitme engeli olan Duha ise etrafındaki her şeyi hissettiğini ablasının işaret dili tercümesi sayesinde anlattı:
''En zor anlarımız, yakınlarda meydana gelen ve evin sarsılmasına neden olan güçlü patlamaları hissettiğimiz anlardır. Terör ve kaygı içinde çok zor şartlarda yaşadık. Savaş günleri çok sert ve kimse bizi umursamıyor ya da herhangi bir yetkiliye koşullarımızı sormuyor.''
''ÇARESİZ VE GÜVENSİZ HİSSEDİYORUM''
Şimdiye kadar sakin bir hayat sürdüğünü anlatan Duha, artık duyamadığı için aşırı korku ve çaresizlik hissettiğini söyledi:
''Temel yaşam gereksinimlerinin ciddi şekilde eksikliğinin yanı sıra, duygu eksikliği ve güvensizlik hissediyorum. Yoğun patlamalar nedeniyle hissettiğim titreşim bana aşırı korku veriyor, çaresiz hissediyorum.''
''GÖRDÜĞÜM FOTOĞRAFLARDAN BİLİYORUM''
Talin isimli başka bir işitme engelli kız da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
''Bazıları etrafımızdaki olayları hissetmediğimizi düşünüyor ama bu doğru değil. Gazze'de meydana gelen büyük yıkımı gördüm, kurbanların resimlerini gördüm ve yiyecek kıtlığını yaşadım, hala da yaşıyorum.''
İşaret diliyle konuşan Talin şunları ifade etti:
''Bu savaş çok zor. Bunu gördüğüm fotoğraflardan biliyordum. Hiç bu kadar büyük bir yıkım görmemiştim. Çevremdeki her şey, en zorlu mücadeleyi yaşadığımızı söylüyor. Olan biteni detaylı olarak anlayamıyorum ama önemli olan şeyleri takip edip onlarla yaşamaya çalışıyorum.''
GAZZE'DE YAKLAŞIK 20 BİN KİŞİ İŞİTME ENGELLİ
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası standartlarına göre Gazze'de işitme engelli bireylerin sayısının yaklaşık 20 bin olduğu tahmin ediliyor. Hepsi de yerinden edilmeyi ve savaşın oluşturduğu tahribatı deneyimledi ve psikolojik olarak etkilendiler.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, onların, etraflarında süregelen şiddetli savaştan izole olmadıklarını doğruluyor.