Tgrt Haber

İspanya'da yüzbinler kesintiler için yürüdü

22 Mart 2014 22:30
İspanya'da yüzbinler kesintiler için yürüdü

İspanya'da 2008 yılından bu yana devam eden ekonomik krizden dolayı hükümetin yaptığı kesintileri protesto etmek için başkent Madrid'de "Saygınlık yürüyüşü" düzenlendi.

"Endülüs İşçileri Sendikası"nın (SAT) çağrısı ve 300 kadar sivil toplum örgütünün desteğiyle organize edilen gösteriye çok sayıda kişi katıldı. Ülkenin dört bir yanındaki büyük şehirlerinden yaklaşık iki hafta önce yürüyerek yola çıkan gruplar 6 koldan Madrid'e giriş yaptı. Gün içerisinde kentin farklı yerlerinde 35 gösteri düzenlenirken, en büyük eylem Madrid'in merkezindeki Atocho İstasyonu'ndan Colon Meydanı'na kadar olan yolda yapıldı. Yüzbinlerce kişinin katıldığı "Saygınlık yürüyüşü"nde, "Herkese ev, iş, aş; daha fazla kesinti olmasın; Troyka hükümetleri dışarı, borç ödenmesine hayır" sloganları öne çıkarıldı.

Toplumun her kesiminden geniş katılımın olduğu gösteride, doktorlar ve sağlık çalışanları "sağlık sektöründeki kesintileri", öğretmen ve öğrenciler "eğitimde yapılan kesintileri ve reformu", emekliler "maaşlardaki kesintileri", memurlar "dondurulan ve ya düşürülen maaşları", işçiler "işten çıkarılmaları", göçmenler "kısıtlanan sosyal hakları ve yaşanan göç dramlarını", cumhuriyetçiler "monarşiyi" protesto etti. Kortejdeki güvenlik koridorunu ise krizden etkilenen itfaiyecilerin sağlaması dikkati çekti.

Hükümete istifa çağrıları yapan göstericiler, sık sık "Birleşen halklar asla kaybetmezler", "Kesintilere hayır", "Artık genel grev gerek", "Krizin faturasını bankacılar ödesin" sloganları attı. Gösteri sonunda aktör Willt Toledo ve gazeteci Olga Rodriguez tarafından okunan manifestoda şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerin bütçelerinde kesinti yaparken, diğer yandan toplu ulaşım, su, enerji, iletişime zam yapıyorlar. Tüm bunlar vatandaşlık haklarımızı olumsuz etkiliyor. Gençlerimizin geleceği yok ve geçmişte dedelerimizin yaptığı gibi iş aramak için yurt dışına gidiyorlar. Yüzlerce aile evini kaybetti. Bir aileyi evinden atmak kadar insanlık dışı hiçbir şey olamaz. Troyka'ya ve bankalara hizmet eden hükümetler işçi sınıfını daha da fakirleştiriyor ve insanları savunmasız bırakıyor. 2014 yılında artık sınıra geldik. Alım gücü çok büyük ölçüde düştü, hayatımız boyunca yaptığımız tasarruflar ele geçirildi. Toplu bir cevap vermemiz gerekiyor."

Endülüs İşçileri Sendikası sözcüsü Diego Canamero ise "Hükümet, halka kötü muamele ediyor. Bizim silahımız birlik ve eylem. Halk, bu hükümeti kovacak" dedi.

Endülüs bölgesinin Marinaleda ilçesinin komunist belediye başkanı olan ve yaptığı eylemlerle dikkati çekerek, sürekli cezalar alan Juan Manuel Sanchez Gordillo da "Kanarya Adaları'ndan sonra İspanya'da işsizliğin en yüksek olduğu özerk yönetim Endülüs. Yüzde 28 işsizlik oranı var ve insanlar çaresiz" diye konuştu.

Öte yandan gösteri dolayısıyla bin 650 polis görev yaparken, meclis binasına ve iktidardaki Halk Partisi'nin merkez binasına giden yolların girişleri demir parmaklıklarla kapatıldı. Ayrıca şehir merkezinin büyük bölümü trafiğe kapatılarak, halktan toplu taşıma araçlarını kullanmaları istendi.

Gösteriler, pazartesi gününe kadar Madrid Borsası, bakanlık binaları ve önemli meydanlar gibi farklı yerlerde devam edecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...