Tgrt Haber

İsrail asıllı tarihçiden itiraf gibi açıklama: Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirip, öldürmeyi meşrulaştırıyorlar

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2023 11:09 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 11:25
İsrail asıllı tarihçiden itiraf gibi açıklama: Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirip, öldürmeyi meşrulaştırıyorlar

ABD'deki Brown Üniversitesinde Holokost ve soykırım konularında çalışmalar yürüten İsrail asıllı tarihçi Profesör Omer Bartov'dan İsrail ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Bartov, "İsrail, Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirerek öldürmeyi meşrulaştırıyor" dedi.

ABD'deki Brown Üniversitesinde Holokost ve soykırım​ konularında çalışmalar yürüten Profesör Omer Bartov, Gazze'de 'insani ara'nın ardından deva eden İsrail-Hamas savaşıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

İsrailli yetkililerin, Gazze'ye yönelik saldırılarını açıklamak için Holokost anılarına başvurmasını sert sözlerle eleştiren Bartov, "Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirmek aslında kurnaz bir şekilde onu ve çoğu Filistinliyi ya da İsrail'in işgaline karşı Filistin direnişini Nazi olarak adlandırmak demek. Dolayısıyla Nazilerle konuşmazsınız, onları öldürürsünüz" dedi.

Bartov, ayrıca İsrailli ve Batılı yetkililerin Hamas​'ın 7 Ekim saldırısını "İkinci Holokost" olarak adlandırmasını ve bu adlandırmanın Doğu Avrupa başta olmak üzerek Batı'da Müslüman karşıtlığı ile antisemitizmi arttırma tehlikesine dikkat çekti.

"BAŞLARINA BÖYLE BİR ŞEY GELMEMİŞTİ"

Bartov, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının İsrailliler için beklenmedik ve sarsıcı olduğuna dikkati çekerek, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Yahudilerin başına böyle bir şey gelmemişti. İsrail'de, bir Yahudi devleti olarak İsrail fikrinin tamamı, bu tür şeylerin bir daha asla yaşanmayacağı fikrine dayanıyordu. Bu yüzden pek çok İsrailli Holokost ile ilişkilendirme yaptı" diye konuştu.

"TARİHSEL OLARAK DOĞRU DEĞİL"

Holokost'un Alman Nazi rejimi tarafından tüm Yahudilerin öldürülmesine yönelik sistemli bir program olduğunu ve bunun Hamas'ın 7 Ekim saldırısıyla kıyaslanamayacağını kaydeden Bartov, şöyle devam etti:

"Hamas'ın 7 Ekim saldırısı bir terör eylemiydi, bir savaş suçuydu ancak​​​​​​​ Hamas'ın, SS askerleri ve Gestapo gibi geniş araçları olan ve ana hedeflerinden biri Avrupa'daki Yahudileri ya da bulabildiği tüm Yahudileri yok etmek olan Nazi devleti gibi bir devletle kıyaslanabileceğini düşünmüyorum. Holokost'u, Hamas'ın yaptıklarıyla karşılaştırmak, hem tarihsel olarak doğru değil hem de bana bir tür propagandacı ifade tarzı gibi geliyor"

İsrail asıllı tarihçiden itiraf gibi açıklama: Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirip, öldürmeyi meşrulaştırıyorlar

"ÇOK TEHLİKELİ BİR DİL"

İsrailli tarihçi, Gazze'ye yönelik saldırıların soykırım kapsamına girip girmediğine ilişkinse, "İsrail'in şu anda soykırım yaptığını düşünmüyorum ancak kullanılan dil derhal bırakılmalı çünkü bu çok tehlikeli bir dil" şeklinde konuştu. Soykırımın gerçekleşebileceğinin ana göstergelerinden birinin "insandışılaştırma" ifadeleri olduğunu dile getiren Bartov, şunları aktardı:

"Nazilerin Yahudiler hakkında haşarat demesi ya da Ruanda'da Hutuların Tutsileri hamamböceği olarak adlandırması gibi insanların insanlıktan çıkarılması özel bir ağırlık taşır. Çünkü bu, onları hem insan olmayan, hem de bir tür mikrop, veba, size korkunç şekillerde zarar verebilecek bir şey gibi tehlikeli olarak düşünmenizi sağlar. Alman Nazileri bu ifadeleri kullandı. Soykırım yapan diğer rejimler de bunu kullandı"

İsrail asıllı tarihçiden itiraf gibi açıklama: Hamas'ı Nazilerle ilişkilendirip, öldürmeyi meşrulaştırıyorlar

"İSLAMOFOBİDE ARTIŞ OLDU"

Geniş kitlelere ulaşabilen siyasi ve entelektüel isimlerin Gazze'ye yönelik saldırıları açıklamak için Holokost anılarını kullanmasının Müslüman ve Yahudiler hakkında ırkçı anlatıları teşvik edebileceğini dile getiren Bartov, "Bu süreçte İslamofobide artış oldu ancak Avrupa ve ABD için gördüğüm istatistiklerde antisemitizmde daha yüksek artış var" dedi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...