Tgrt Haber

İsrail 'duvar politikası'na geri dönüyor! Tartışmalar başladı: Zayıflığın göstergesi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Israel Hoyom
03 Ocak 2024 10:41 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 11:14

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de yıktığı Gazze Şeridi çitlerinin yerine duvar örmeyi planlıyor. Üstelik İsrail'in bu planı yalnızca Gazze için de değil. Tel Aviv yönetimi, Ürdün ve Lübnan sınırlarına da duvar örme kararı aldı.

İsrail, Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sırasında sadece birkaç dakika içinde Gazze Şeridi​'ndeki mevcut çitlerin başarısızlığını yaşarken yeni kararlar almaya başladı. İsrail'deki askeri ve sivil bürokrasi korumak için Tel Aviv​ yönetimi 'duvar politikası'na geri dönüyor. İsrail ordusu, İran aracılığıyla Ürdün​ üzerinden yapılması muhtemel operasyon ve saldırılara hazırlıklı olmak için Ürdün sınırında radikal bir değişiklik yapma hazırlığında. Ayrıca Hizbullah tehdidi dolayısıyla Lübnan'ın kuzey sınırı da 'duvar politikası' kapsamında. 

Israel Hoyom gazetesinin haberine göre İsrail, Hizbullah ya da İran destekli milislerin Ürdün sınırından sızma girişimlerine karşılık önlem alıyor. Ürdün'den yapılan silah kaçakçılığının da önüne geçmek isteyen İsrail bu sevkiyatların arkasında da İran'ın olduğunu düşünüyor. 

TEK TEDBİR 'DUVAR' DEĞİL

Ürdün sınırında güvenlik güçlerinin sayısını iki katına çıkaran İsrail'in Mısır ile olduğu gibi sınıra duvar inşa etme projesinin yanı sıra olası saldırıları önlemek amacıyla gözlem noktaları oluşturmak ve güvenlik muhafızları konuşlandırmak gibi tedbirler de alacağı belirtildi. 

İsrail 'duvar politikası'na geri dönüyor! Tartışmalar başladı: Zayıflığın göstergesi

''SAVAŞIN FAYDASIZ OLDUĞU MESAJINI VERİYOR''

Bir diğer yandan Tel Aviv yönetiminin 'duvar politikası' Hamas ile 89 gündür devam-eden savaşta İsrail'in başarısız olduğu iddialarını da beraberinde getirdi. Gazze Şeridi sınırındaki yerleşim birimlerinde güvenlik görevlisi olan Uri Otin şöyle bir değerlendirmede bulundu:

''On binlerce savaşçı, yüzlerce uçak ve tanktan oluşan güçlerimizin Gazze ve Hizbullah’a karşı hücum atağı yürüttüğü bir dönemde, Gazze Şeridi sınırındaki yerleşim beldelerini koruyan bir duvar inşa etmek savunma amaçlı bir adımdır. Peki siyasi ve askeri liderlerimiz duvar örerek düşmana ne mesajı veriyor?''

''Zayıf bir şekilde kalarak savaşın bittiği ve faydasız olduğu mesajını veriyorlar. İsrail kamuoyuna verilen mesaj, tehdit altında yaşamaktan kaçışın olmadığı, sahip olduğu bütün gücüyle ordumuzun, Hamas ve Hizbullah gibi iki küçük silahlı örgütü alt edemediği ve daha fazla duvarla geçmişe dönülmesinin planlandığıdır.''

 

Kaynak: Israel Hoyom
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...