Tgrt Haber

İsrail Gazze'deki kara işgalini genişletiyor: Yoğun yerleşim bölgesine saldırı başlattı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Aralık 2023 02:28 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 16:58
İsrail Gazze'deki kara işgalini genişletiyor: Yoğun yerleşim bölgesine saldırı başlattı

İsrail ordusu, abluka altında 1,8 milyon insanın yerinden edildiği Gazze'deki kara işgalini genişletmeye devam ettiğini açıklayarak güneydeki Han Yunus'un doğusuna saldırılarını başlattı. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi ve daha sonra 3 gün daha uzatıldı. İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki kara işgalini genişletmeye devam edeceklerini belirterek "İsrail ordusu, Hamas'ın her yerleşkesine doğru hareket ediyor." dedi.

İsrail'in şehir alanlarında ilerleyen "kara birliklerine destek olmak için yoğun biçimde hava desteğinin kullanıldığını" aktaran Hagari, Gazze Şeridi'nde hala daha 137 esirin bulunduğunu ifade ederek "esirlerin sürekli akıllarında olduğunu, sürekli buna yönelik istihbarat ve harekat değerlendirmeleri yaptıklarını, güç uygularken esirlerin hayatını riske atmamak için sürekli istihbarat topladıklarını" savundu.

Hagari ayrıca İsrail ordusunun kuzeyde Hizbullah'a kara ve hava saldırılarının sürdüğünü, bugün Lübnan topraklarından atılan bir roketin bölgedeki Beit Hilel beldesinde bir askeri araca isabet ettiğini ve yaralılar olduğunu aktardı.

İsrail Gazze'deki kara işgalini genişletiyor: Yoğun yerleşim bölgesine saldırı başlattı

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

GAZZE'DE CAN KAYBI 16 BİNE DAYANDI

16.36: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail'e ait 10 askeri aracı hedef aldığını açıkladı.

16.22: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 376 artarak 15 bin 899 oldu. Ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar ve kadınlar oluşturuyor.

16.12: Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin aileleri, ordunun 1 Aralık'ta Gazze'ye şiddetli saldırılarını yeniden başlaması sonrası Savaş Kabinesi ile görüşme taleplerine yanıt vermeyen hükümetin kayıtsızlığını "utanç verici" olarak niteledi ve "bir an önce esir takası için müzakerelere dönülmesi" çağrısı yaptı.

15.39: Filistin resmi haber ajansı: İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

15.37: Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric, "Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli yerlerinin olmaması ve mevcut askeri kuşatma nedeniyle yeterli insani müdahaleyi gerçekleştirmenin şu anda mümkün olmaması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

15.33: İsrail'de üst düzey emniyet yetkilisi, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in "gerekli kriterleri" gözetmeden İsrailli sivilleri silahlandırma kampanyasına tepki göstererek görevinden istifa etti.

15.28: Dışişleri Bakanlığı, 130 Türk vatandaşı ve aile yakınının dün gece Gazze'den Mısır'a geçiş yaptığını açıkladı. Bakanlık, söz konusu grubun bugün Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.

GAZZE'DE YAKLAŞIK 2 MİLYON KİŞİ EVİNDEN OLDU

16.18: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 15 bin 899 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

15.02: BM: Gazze'de (İsrail'in saldırılarında) nüfusun yüzde 80'inden fazlasına karşılık gelen neredeyse 1,9 milyon kişi yerinden oldu.

14.57: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayanların topluca ve kalıcı şekilde göç ettirilmeyeceğini ileri süren İsrail ordusu, öte yandan Gazze içindeki yoğun yerleşim bölgelerindeki Filistinlilere tahliye emri gönderdi.

14.32: Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın, "Gazze tarafını ziyaret ederek gerçekleri yerinde görmek yerine İsrail lehine önyargılı bir tutum izlemesini" kınadığını duyurdu.

13.52: İsrail güçleri, Kudüs'ün kuzeyindeki Kalendiya Mülteci Kampı'nda bulunan Kudüs Valilik binasına baskın düzenledi.

13.45: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenledikleri baskınlarda 60 Filistinliyi gözaltına aldı.

13.39: İsrail ordusunda 7 Ekim'den bu yana 2 bin askerin psikolojik destek aldığı bildirildi.

13.31: İsrail güçleri, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan evine baskın düzenleyerek yurt dışına çıkışını yasakladı.

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E ROKETLİ SALDIRI

12.36:  Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, sınır bölgesinde İsrail'e ait 4 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

12.16: UNICEF: Gazze'nin güneyindeki saldırılar en az kuzeydekiler kadar şiddetli. "Çocuklara yönelik savaşı" durdurabileceğimize inanmalıyız. Sessizlik suç ortaklığıdır.

11.50: İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen havan topu saldırısında 3 askerinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

11.40: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 15 bin 523'e yükseldi.

İsrail Gazze'deki kara işgalini genişletiyor: Yoğun yerleşim bölgesine saldırı başlattı

11.28: Gazze'deki hükümet, İsrail'e hastaneleri vurması için uluslararası alanda yakılan "yeşil ışığın" son bulmasını istedi.

11.20: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gece boyunca yaklaşık 200 yeri vurduğunu bildirdi.

10.52: İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 Filistinliyi daha öldürdüğü, naaşlarını ise alıkoyduğu bildirildi.

HAN YUNUS'TAKİ SİVİLLERE ''BÖLGEYİ TERK EDİN'' UYARISI

10.45: İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un merkezindeki belirli bölgelerde yaşayanları güneye doğru tahliye etmeye çağırdı. Ordunun Arapça paylaşımlar yapan hesabında bir harita paylaşıldı ve işaretli bölgelerde yaşayan sivillerin bölgeyi terk etmesi istendi.

08.24: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen asker sayısının 75'e çıktığını bildirdi.

ABD'DEN İSRAİL'E BİNLERCE BOMBA

07.00: Wall Street Journal, İsrail-Hamas savaşını başlatmasından bu yana ABD'nin İsrail'e 100'ü BLU-109, sığınak imha bombası ve yaklaşık 57 bin top mermisi dahil olmak üzere yaklaşık 15 bin bomba verdiğini yazdı.

06.00: Tunus'un TAP haber ajansına göre, 29 yaralı Filistinliyi taşıyan uçak Tunus'un Kartaca Hacı havaalanına indi.

05.00: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile Gazze'deki duruma ilişkin görüşmelerde bulundu. Blinken görüşmeye dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

''Katar Başbakanı Al Thani ile tüm rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırma ve Gazze'deki sivillere yönelik yardım seviyelerini daha da artırma yönünde devam eden çabalar hakkında konuştuk.''

04.18: İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'den tahliye edilen 142 Türk vatandaşı ve aile yakını, Mısır üzerinden İstanbul'a ulaştı.

02.08: Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail’in uluslararası hukuka saygı duyma zamanının geldiğini söyledi.

01.00: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Ürdünlü aileye ait evi bombalaması sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

00.45: İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 2 ambulansa ateş açarak 3 kişiyi yaraladığı bildirildi.

04.24: İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'den tahliye edilen 142 Türk vatandaşı ve aile yakını, Mısır üzerinden İstanbul'a ulaştı.

İsrail Gazze'deki kara işgalini genişletiyor: Yoğun yerleşim bölgesine saldırı başlattı

GENERALLERDEN MESAJLAR, SAHADA SALDIRILAR

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kara işgalinde güneyde ilerlemeye çalışırken zırhlı ve tank birlikleri şehir merkezinde yerleşimin yoğun olduğu Han Yunus kentinin doğusuna aydınlatma fişekleri attı, burayı bombardımana tuttu.

TANKLAR HAN YUNUS'UN DOĞUSUNA KONUŞLANDI

İsrail ordusu tank ve zırhlı birliklerinin Han Yunus'un doğusuna konuşlanırken, bölge karadan ve havadan bombardıman altında. Bölgede İsrail ordusuna ait çok sayıda gözlem ve saldırı insansız hava araçları (İHA) uçuyor. İsrail tankları ve zırhlı araçlarının önce ilerlediği daha sonra çekildiği bölgelerden "şiddetli çatışma sesleri" geliyor.

VATANDAŞ GÖÇ EDİYOR

Han Yunus'ta çatışmaların şiddetlendiği bölgelerden onlarca aile, bombardıman altında Han Yunus'un merkezindeki bölgelere göç etmeye çalışıyor. Han Yunus'un kuzeydoğusundaki Deyr el-Belah bölgesi de yoğun tank ve topçu atışı altında bulunuyor. İsrail ordusu bölgeye çok sayıda aydınlatma fişeği attı.

EN YOĞUN NÜFUS

Gazze'nin güneyinde denizden 4 kilometre içerideki Han Yunus kenti savaş öncesinde 54 kilometrekare alanda yaklaşık 207 bin nüfusuyla Şerit'teki şehir merkezinden sonra en yoğun nüfusa sahip bölge olarak biliniyor.

BM: HALK BÖLGEDEN AYRILMADI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), son bölge raporunda, İsrail ordusunun Han Yunus'un doğusundaki halka "güneye göç etmesi" için 1 Aralık'ta havadan uyarı ilanları attığını ancak cumartesi akşamına kadar büyük oranda bir sivil nüfus göçü gözlemlenmediğini ekledi.

OCHA, uluslararası insancıl hukuka göre savaşan tarafların "sivillerin güvenli tahliyesinden sorumlu" olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), merkez, Han Yunus ve Mısır sınırı yakınındaki Refah'ta yaklaşık 958 bin Filistinlinin 99 ayrı merkeze sığındığını paylaştı. UNRWA, İsrail ordusunun yoğun biçimde saldırdığı Gazze Şeridi'nde göçe zorlanan Filistinli sayısını 1,8 milyon olarak açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...