Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşı biliniyor muydu? İsrail borsasında milyonlarca dolarlık satış

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2023 17:13 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 17:28
İsrail-Hamas savaşı biliniyor muydu? İsrail borsasında milyonlarca dolarlık satış

Hamas'ın 7 Ekim'de saldırısıyla başlayan savaştan önce İsrail borsasında dikkat çeken işlemler tespit edildi. ABD'li profesörlerin yaptığı araştırmaya göre, saldırıdan önce İsrail borsasında milyonlarca dolarlık satış yapıldı.

İsrail-Hamas savaşı 'insani ara'nın ardından tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail'in saldırılarında şu ana kadar 16 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti. 7 Ekim'den bu yana acımasızca Gazze​'yi vuran İsrail'in Hamas​'ın ilk saldırısını bildiği iddia edildi.

SALDIRI ÖNCESİ BORSA HAREKETLENDİ

New York ve Columbia Üniversitesi profesörleri, İsrail borsasında 7 Ekim saldırıları öncesinde olağandışı hareketlilik tespit etti. Yayımlanan rapora göre, bazı yatırımcılar 7 Ekim'deki Hamas saldırısını biliyordu ve borsada düşüşe göre pozisyon aldı.

66 sayfalık araştırma raporunda, İsrail borsasında saldırıdan 5 gün önce yoğun bir açığa satış pozisyonu açıldığı yer aldı. Bu durum bazı isimlerin saldırıyı önceden bildiği şeklinde yorumlandı.

100 MİLYON DOLAR KAZANÇ

Raporda, ''Bazı kişilerin bu saldırıyı bildiği öngörülüyor.'' ifadeleri yer aldı. Kişilerin bu operasyon ile 100 milyon dolardan fazla para kazandığı öngörüldü. İsrail borsasında 7 Ekim'den önce gerçekleşen açığa satışlar 2008'deki mali kriz, 2014 İsrail-Gazze savaşı ve Covid-19 salgını da dahil olmak üzere diğer birçok kriz döneminde gerçekleşen açığa satışları aştı.

İSRAİL GÜNEYDE HEDEF DEĞİŞTİRDİ

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzey ve güney bölgelerinde sivil binaları, evleri ve hastanelerin çevrelerini hedef almayı sürdürüyor. Daha önce güvenli bölge olarak ilan ettiği güney kısımları da bombalayan İsrail’in hedefinde özellikle hastaneler var. İsrail, bir süredir Hamas’ın hastanelere sığındığı ve saklandığı bahanesiyle özellikle hastaneleri vuruyor. Sıcak bölgede bulunan TGRT Haber’den Kaan Kalyoncu, bölgeye ilişkin detayları paylaştı. 

ÇATIŞMALAR SERTLEŞTİ

“İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarını ağır bir şekilde ne yazık ki sürdürüyor” diyen Kalyoncu, ateşkesten sonra beş gündür İsrail’in Gazze’yi vurduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Çatışmalar dürüyor. El Kassam Tugayları roket saldırısı yaptı. Demir Kubbe İsrail hava savunma sistemi devreye girdi. Bakın patlama sesleri de canlı yayında. Saldırıların dozu hayli artmış durumda. Özellikle son 5 gündür güneyi konuşuyoruz. Güneyden Han Yunus saldırısı hedef altında. İsrail, kuzeyde yaşayan Gazelilere sivillere güneye gidin. Güney sizin için güvenli bölge diyordu. O güvenli bölge Han Yunus mahallesiydi. İsrail'e göre güvenli bölge artık operasyon alanı olmuş durumda” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...