Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA, Reuters, CNN International
16 Aralık 2023 10:57 - Güncelleme : 16 Aralık 2023 17:34

İsrail, Gazze'ye karşı saldırılarına 71 gündür devam ederken Başbakan Binyamin Netanyahu tepkilerin odağında. İsrail güçlerinin son hatası ülkedeki karışıklığı daha da artırdı. Gazze'ye saldırılar sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) 3 rehineyi öldürmesi esir aileleri çileden çıkardı. Aileler, Tel Aviv yönetimini harekete geçirmek için açlık grevine başlamayı planlıyor. Tepkiler çığ gibi büyürken İngiliz basını da ABD Başkanı Joe Biden'a ''Netanyahu'dan kurtul'' çağrısında bulundu. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle 71 gündür Gazze'ye bombalar yağdıran İsrail, acımasız saldırılarına devam ediyor. Gazze'ye okul, mülteci kampı, hastane ayırmaksızın bombalar yağdıran İsrail güçleri, son olarak kendi vatandaşlarının ölümüne neden oldu. 3 rehineyi, tehdit olarak algılayıp öldürdüklerini itiraf eden İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) tepkiler çığ gibi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dünyadan gelen 'ateşkes' çağrılarına kulaklarını tıkamasıyla beraber küresel çapta gün geçtikçe yalnızlaşıyor. İngiliz basınından Guardian, ''ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i Netanyahu'dan kurtarmalı'' başlığıyla mesajını verdi. Biden'ın İsrail için son iyiliğin, Netanyahu'yu uzaklaştırmak olduğu vurgulanan haberde, "Binyamin Netanyahu iktidardan uzaklaştırılmalı ve geri dönmemesini sağlamak için her şey yapılmalı" ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun iki devletli çözüme sırtını döndüğünü ve herhangi bir Filistinlinin Gazze yönetimine katılımının tamamen reddettiğini hatırlatan Guardian gazetesi, analizinde "Netanyahu'nun duruşu İsrail'in Filistin devletine doğru atılmış hiçbir adımı kabul edemeyeceği yönünde. İsrail yalnızca kendisi için savaşan bir adam tarafından yönetiliyor." ifadeleri yer aldı.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

17.24: İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da bir Filistinli genci öldürdüğü belirtildi.

17.02: Avrupa Birliği: (İsrail güçlerinin AA foto muhabirini darbetmesi) Görevini yapan gazetecilerin fiziksel saldırıya uğramasını, keyfi tutuklanmalarını ve öldürülmelerini kınıyoruz. 

'YERLEŞİMCİ ŞİDDETİNE' 15 ÜLKEDEN ORTAK TEPKİ

16.30: Avusturalya Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimcilerin 7 Ekim’den bu yana Filistinlileri hedef alıp öldürdükleri olaylar ile ilgili 15 ülkenin ortak açıklamasını paylaşıp İsrail'i acil ve somut adımlar atmaya çağırdı.

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

16.00: İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken, Batı Şeria’da da "yerleşimci" denilen İsraillilerin Filistinlilerin evlerine saldırıları sürüyor.

15.35: İsrail'in Gazze Şeridi'ni saldırıları devam ederken, ABD'den dikkat çeken bir adım geldi. Adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail yakınlarında bulunan USS Gerald R. Ford uçak gemisine ve USS Normandiya savaş gemisinin görev süresini uzattığını ifade etti.

15.25: İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarından gelen bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü ve bir diğerinin de uzaklaştırıldığını açıkladı.

15.15: Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'e ait 3 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

14.53: BM: Bombardıman altında Gazze'ye yardım ulaştırmak mümkün değil.

14.41: Biden'ın son günlerde "Netanyahu hükümetinde değişiklik yapılması" yönündeki çağrısı, Gazze'deki savaşla gölgede kalan Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümete yönelik yoğun eleştirilerin yeniden canlanmaya başladığının işaretini veriyor.

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

İSRAİL'DEN İKİ EVE SALDIRI: ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

14.30: İsrail’in Cibaliye’de iki eve gerçekleştirdiği saldırı sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

13.46: İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nın insani yardımların girişi için açılmasına karar verildiği bildirildi.

12.50: İsrail ordusunun, saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde 3 İsrailli esiri “yanlışlıkla” öldürmesi nedeniyle birçok İsrailli sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

12.46: Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinli sayısı 4 bin 520'ye yükseldi.

12.44: Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail polisinin AA foto muhabiri Haruf'u darbetmesine tepki göstererek Filistin basınına yönelik aralıksız şiddete son verilmesi çağrısı yaptı.

12.28: Ürdün Prensesi Selma Binti Abdullah II, Ürdün ordusu tarafından Gazze Şeridi’ndeki sivillere insani yardım göndermek için gerçekleştirilen operasyona katıldı.

11.27: İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

10.59: Hizbullah, İsrail ile Lübnan'ın güneyinde meydana gelen çatışmalarda bir mensubunun daha öldüğünü açıkladı.

10.00: Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'e ait bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

İSRAİL, SİVİLLERİ VURUYOR

08.20: Gazze Şeridi'nin el-Şucayye, el-Tuffah ve el-Deraj mahalleleri İsrail güçleri tarafından hedef alındı. Deir Al-Balah'taki okula düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.

05.01: İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde kızı ve eşi serbest bırakılan Hen Avigdori, esirlerin askeri yöntemlerle kurtarılmasının mümkün olmadığını belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan, Gazze'ye saldırıları durdurmasını talep etti.

03.52: İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kendileri ile görüşmeyi reddetmesi üzerine, açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

02.02: İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde, biri çocuk 5 Filistinliyi yaraladığı bildirildi.

REHİNE SKANDALINA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

01.29: İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünü duyurmasının ardından çok sayıda esir yakını, Tel Aviv'de gösteri düzenledi.

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

01.01: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinde Gazze'de sivillerin korunmasının önemine ve ABD yönetiminin iki devletli çözüm konusundaki yaklaşımına vurgu yaptı.

00.50: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze'deki çatışmaların aylarca sürebileceğini, İsrail'e desteklerinin devam edeceğini ancak sivillerin hedef alınmaması konusunda İsrail güçlerinin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

00.15: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlık çalışanlarının gözaltına alınmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti.

00.09: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 13 artarak 18 bin 800'e çıktı.

İsrail-Hamas savaşında 71. gün... 3 rehinenin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı, 'Netanyahu'dan kurtul' çağrısı

İSRAİL ORDUSU 3 ESİRİ 'YANLIŞLIKLA' ÖLDÜRDÜ

23.57: İsrail ordusu, katliam ve saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde, 3 esiri “yanlışlıkla” öldürdüğünü duyurdu.

23.44: ABD'li bağımsız Senatör Bernie Sanders, Senatoya sunduğu tasarıda Joe Biden yönetiminden "İsrail'in Gazze'de neden olduğu insani yıkıma ilişkin Kongreye rapor vermesini" ve bu krizin Senatoda gündeme alınarak görüşülmesini talep etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA, Reuters, CNN International
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...