Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... Can kaybı 22 bine dayandı Tel Aviv ve çevresi sirenlerle yeni yıla girdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
01 Ocak 2024 09:28 - Güncelleme : 01 Ocak 2024 16:55

İsrail, Gazze'ye yönelik acımasız saldırılarını 87 gündür devam ettiriyor, bölgeden son dakika haberleri geliyor... Hamas yılın ilk dakikalarında İsrail'e füze yağdırdı. Tel Aviv ve çevresinde roket sirenleri çaldı. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle İsrail, yaklaşık 3 aydır Gazze​'ye bombalar yağdırıyor. Bölgede hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 500'ü aştı. Mısır ve Katar ateşkes için çabalasa da Hamas, saldırılar devam ettiği sürece ateşkesten söz edilemeyeceğini belirtti. İsrail, Gazze'nin kuzeyinin ardından güneyinde de kuşatmalarını derinleştirirken son olarak Hamas, Tel Aviv​ ve çevresini roketlerle vurdu.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

16.40: İsrail'in ülkede çalışan Filistinli iş gücünü, dünyanın çeşitli ülkelerinden getireceği yabancı işçilerle değiştirmeyi planladığı bildirildi.

15.50: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 156 artarak 21 bin 978'e, yaralı sayısı 57 bin 697'ye yükseldi.

15.00: İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesimindeki El-Meğazi Mülteci Kampı'ndaki bir eve saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu ölü ve yaralılar Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi, en az 15 kişi hayatını kaybetti. 

İsrail-Hamas savaşında son durum... Can kaybı 22 bine dayandı Tel Aviv ve çevresi sirenlerle yeni yıla girdi

14.48: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail'e ait bir insansız hava aracının (İHA) ele geçirildiğini açıkladı.

13.55: İsrail medyası, Tel Aviv yönetiminin, ABD'nin İsrail'e destek amacıyla gönderdiği uçak gemisini geri çekmesinden endişe etmediğini yazdı.

13.43: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 32 kişiyi daha gözaltına aldığı, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 4 bin 910'a yükseldiği bildirildi.

13.10: İsrail basını, ülkede ordu ve Yüksek Mahkeme yetkililerinin, Güney Afrika'nın, Gazze Şeridi'nde 21 binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail hakkında Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı soykırım davasının Tel Aviv aleyhine sonuçlanabileceği yönünde endişe duyduğunu aktardı.

SAVAŞTA BİR İLK: GAZZE'YE ÇOCUK AŞILARI ULAŞTIRILDI

12.00: İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne ilk kez çocuk aşıları ulaştırıldığı bildirildi. 

11.00: IDF tarafından açıklanan yeni verilere göre, kara saldırısı sırasında Gazze Şeridi'nde öldürülen 170 askerden 29'u dost ateşi ve diğer kazalar nedeniyle hayatını kaybetti. Askerlerden 18'i, hava saldırıları, tank bombardımanı ve silahlı saldırılar da dahil olmak üzere yanlış kimlik tespiti nedeniyle dost ateşi sonucu öldürüldü.

Aynı açıklamaya göre, kazara silah patlaması, ezilme ve kontrollü yıkımlardan kaynaklanan şarapnel parçalarının isabet etmesi de dahil olmak üzere çeşitli kazalarda dokuz asker hayatını kaybetti.

09.00: İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik hava ve karadan düzenlediği saldırılarına gece boyu devam etti.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Can kaybı 22 bine dayandı Tel Aviv ve çevresi sirenlerle yeni yıla girdi

07.24: İsrail güçleri, IDF'nin Hamas'a karşı savaşının 3. aşamasına planlanan geçiş öncesinde Han Yunus'taki ve Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını genişletti. İsrail basını savaşın üç ila dokuz ay daha sürmesinin beklendiğini yazdı.

07.02: Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Biden yönetiminin İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Filistinlilerin Gazze'den çıkarılmasına ilişkin açıklamalarını reddetmesi gerektiğini söyledi. Smotrich Ordu Radyosuna verdiği demeçte, 'Gazze Şeridi'nde yapılması gereken şey göçü teşvik etmektir' demişti.

06.20: IDF, önemli sayıda yedek askeri sivil hayatlarına döndürme sürecini başlattı. İki ek tam tugayın bu hafta sonuna doğru evlerine dönmesi planlanıyor.

04.32: İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İsrail'in, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'i "Batılı ülkeleri savaşın bitiminden sonra Gazze Şeridi'nden Filistinli mültecileri kabul etmeye ikna etmesi için" arabulucu olarak atamayı planladığını iddia etti.

03.53: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, Gazze Şeridi'nden büyük miktarda roket atması sonucu İsrail'in Tel Aviv kenti ve çevresi ile Gazze sınırı bölgesinde alarm sirenleri çaldı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Can kaybı 22 bine dayandı Tel Aviv ve çevresi sirenlerle yeni yıla girdi

03.00: İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları nedeniyle ülkesinin Husilere karşı "doğrudan harekete geçmeye hazır olduğu" uyarısında bulundu.

01.20: ABD yönetiminin, Gazze'deki krizin başladığı günlerde İsrail'e destek amacıyla Doğu Akdeniz'e gönderdiği USS Gerald R. Ford uçak gemisini ilerleyen günlerde geri çekeceği iddia edildi.

01.00: İsrailli gazeteci Zvi Bar'el, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne ilaç ve gıda girişine sınırlama uygulayan İsrail'in tüm nüfusu düşman olarak gördüğünü ve bunun doğuracağı hukuki sonuçlardan endişelenmesi gerektiğini yazdı.

00.13: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde, Filistinli küçük kız yeni yıla "ölümler ve yaralanmalarla" girmenin üzüntüsünü dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...