Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
19 Aralık 2023 08:54 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 21:53
İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

İsrail-Hamas savaşı 74 gündür devam ederken saldırıların Hiroşima'ya atılan atom bombasının 3 katına eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine yaklaşırken Kızıldeniz'deki gerilim bir başka boyuta taşındı. İran'ın uyarılarını görmezden gelen ABD, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılara karşı Refah Muhafızı Operasyonu adı altında uluslararası misyon kurulduğunu duyurdu. Öte yandan İsrail ordusunun akşam saatlerinde Gazze'deki er-Rimal Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda en az 50 kişi hayatını kaybetti. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze'ye 74 gündür bombalar yağdıran İsrail, şimdiye kadar 53 bin ton bomba kullandı. Bu oran ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasının 3 katına denk geliyor. Gazze'de İsrail'in bu saldırıları nedeniyle şimdiye kadar en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 19 bin 453 Filistinli öldürüldü.

İsrail-Hamas savaşıyla beraber Kızıldeniz'de artan gerilim ise her geçen gün zirveye daha da yaklaşıyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ve diğer birçok ülkenin, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden atılan insansız hava araçları ve balistik füzelerin saldırısına uğrayan Kızıldeniz'den geçen gemileri korumak için yeni bir güç oluşturduğunu duyurdu.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

21.28: İsrail, 7 Ekim'den bu yana saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde bir askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Böylece 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 464'e yükseldi.

İSRAİL'DEN SİVİLLERE SALDIRI: EN AZ 50 ÖLÜ

21.15: Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze kentinin er-Rimal Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda en az 50 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

21.02: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir İsrail askeri birliğine saldırı düzenlediklerini ve Merkava tipi bir tankı da tahrip ettiklerini açıkladı. İsrail ordusunun kullandığı bir Merkava tankı ile bir buldozerin Yasin 105 füzesiyle hedef alınarak tahrip edildiği belirtildi.

20.16 İsrail'in savaşın başından bu yana Gazze Şeridi'nde görev almış 2 bin 816 askerini rehabilitasyona tabi tuttuğu belirtildi.

İSRAİL KABİNESİNDE KRİZ

19:21: Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında dünkü kabine toplantısında Batı Şeria’nın Cenin kentinde camiye baskın düzenleyip hoparlörlerden Yahudi duası okuyan İsrail askerlerinin ceza verilmesi tartışmaya neden oldu.

18:56: İsrail’in başkenti Tel Aviv’de esir yakınlarından oluşan küçük bir grup, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların başladığı 7 Ekim 06.29’a ve o gün Gazze Şeridi’nde götürülen 240 esire ithafen her saat 29’uncu dakikada Savunma Bakanlığı girişini 240 saniye boyunca trafiğe kapatıyor.

17.33: İsrail ordusu Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi çevresine topçu atışlarıyla saldırı düzenledi.

''SALDIRI VARSA MÜZAKERE YOK''

17.30: İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze Şeridi'ndeki esirlere değinerek, "İsrail, esirlerin serbest bırakılması için yeni bir insani araya hazır" dedi.

Herzog'un açıklamasından sonra mesaj yayınlayan Hamas, "İsrail saldırıları altında rehine takası yapmayı reddediyoruz. Ancak saldırıları durdurmak için her türlü girişime açığız. "Siyonist saldırganlığa kesin olarak son verilmediği sürece müzakere olmayacak." dedi.

17.21: Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'de İsrail askerleri ve askeri araçlarını hedef aldığını, Tel Aviv ile diğer şehirlere füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.

17.10: İsrail ordusu, Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırılar düzenlediğini açıkladı.

16.35: Fransa, İsrail'in Gazze'ye saldırısında Fransız Dışişleri Bakanlığı mensubunun öldüğü koşullara ilişkin İsrail yönetiminden bir an önce açıklama beklediğini bildirdi.

16.16: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin çocuklar için "dünyanın en tehlikeli" yeri olmaya devam ettiğini bildirdi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

15.27: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı son 24 saatte 214 artarak 19 bin 667'ye yükseldi.

14.53: Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarına her alanda direndiklerini ifade etti.

14.10: Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e ait bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

13.12: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 30 Filistinliyi daha gözaltına aldığı, 7 Ekim'den bu yana bölgede gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 4 bin 605'e ulaştığı bildirildi.

12.00: İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda 600 personelin Gazze'ye saldırıların getirdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle ücretsiz izne çıkarıldığı belirtildi.

11.54: İsrail ordusu, Gazze'ye saldırısında ölen Fransız Dışişleri Bakanlığı mensubunun durumunu inceleyeceklerini ancak Fransa yönetiminden kendilerine bilgi gelmediğini açıkladı.

EL-AVDE HASTANESİ KUŞATILDI

11.47: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi'ni askeri kışlaya çevirerek, 80'i sağlık personeli 240 kişiyi alıkoydu.

11.08: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı, saldırıda 13 kişinin hayatını kaybettiği, 75 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

10.15: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, işgal altındaki Batı Şeria'da fanatik Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının durması gerektiğini söyledi.

GAZZE'DE 97 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

10.00: Gazze Şeridi'ndeki hükümet, İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısının 97'ye yükseldiğini duyurdu.

09.45: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

09.33: İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaralanan 53 kişi, tedavi edilmek üzere Tunus'a getirildi.

08.28: Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılarda 25 Filistinli öldürüldü.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

06.50: Gazze'de IDF güçleri tarafından yanlışlıkla öldürülen üç İsrailli rehineden birinin babası olan Avi Shamriz, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sert bir şekilde eleştirdi. NBC News'e konuşan Shamriz ''Oğlumu iki kez öldürdün 7 Ekim'de Hamas'ın oğlumu almasına izin verdiniz, 14 Aralık'ta da oğlumu öldürdünüz'' dedi.

05.00: BM Güvenlik Konseyi'nin, ABD'nin ikinci vetosunu önlemek için oylamayı Pazartesi öğleden sonra erteledikten sonra, Gazze'deki düşmanlıkların durdurulması çağrısında bulunan Arap destekli bir karara bugün oylaması bekleniyor.

02.45: İsrail, yaklaşık 2,5 aydır saldırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 53 bin ton bomba kullandı, 52 bin 500 konutu yerle bir etti.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

02.00: İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaralanan 53 kişi, tedavi edilmek üzere Tunus'a getirildi.

HAMAS 3 İSRAİLLİ ESİRİN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

00.40: İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında İsrailli esirler ölmeye devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde esir tutulan 3 İsraillinin görüntülerini yayınladı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'nın 3 katına eşdeğer, Kızıldeniz'de yeni gerilim

Görüntülerde yer alan 79 yaşındaki İsrailli esir Haiem Bery yaptığı konuşmada, yaşlı esirlerin kronik hastalıkları olduğunu belirterek, "çok zor koşullar altında yaşadıklarını" ifade etti.

00.00: Filistin Esirler Cemiyeti, 16 Ekim'de İsrail tarafından tutuklanan gazeteci Muaz el-Amarne'nin hapishanede zor şartlarda bulunduğunu ve işkenceye maruz kaldığını açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...