Tgrt Haber

İsrail - Hamas savaşında son durum... İnsani ara 1 gün daha uzadı! Dünyanın dört bir yanından çağrı var

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, AP
30 Kasım 2023 11:05 - Güncelleme : 01 Aralık 2023 00:20

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes 6 günün ardından 1 gün daha uzatıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sabah saatlerinde Tel Aviv'e gitti. Uzun süreli ateşkes için çabalar sürüyor. İşte bölgeden son gelişmeler...

İsrail ve Hamas​ arasındaki ateşkes​ ve rehine takası anlaşması bir kez daha uzatıldı. Hamas 6 günlük ateşkesin ardından insani aranın sadece 1 günlük uzatıldığını duyurdu. İsrail ordusu ise daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ateşkesin sürdürüleceğini açıkladı. Katar'ın arabulucuğuyla gerçekleşen ateşkesin uzatıldığına dair karar anlaşmanın sona ermesine 10 dakika kala duyuruldu. 

Bölgeden son gelişmeler:

00.00: Hamas 6 rehineyi daha Kızılhaç yetkililerine teslim ettiğini duyurdu. 

18.45: İsrail ordusu, Hamas'ın 2 İsrailli rehineyi daha Kızılhaç'a teslim ettiğini duyurdu. İlerleyen saatlerde başka rehinelerin daha serbest kalacağı bildirildi. 

16.00: Gazze Şeridi​'ndeki insani aranın başladığı 24 Kasım'dan bu yana yüzlerce yardım tırı Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden bölgeye giriş yaptı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, dün Gazze şehri ile şeridin kuzeyindeki bölgelerde 21 tırdaki yardımların teslimatının yapıldığı belirtildi.

15.15: ABD dışişleri bakanı İsrail savaş kabinesinin Kudüs'teki toplantısına katıldı. Netanyahu açılış konuşmasında ülkesinin savaş sırasında verdiği destekten dolayı Antony Blinken'e teşekkür etti ve kendisine "bir sonraki aşama hakkında" bilgi vermek istediğini söyledi.

13.20: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ile varılan "insani aranın" devam etmesini umduklarını, Gazze Şeridi'nde izlenecek yol hakkında İsrail hükümetiyle ayrıntılı görüşmelere devam edeceklerini belirtti.

13.00: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs'te bugün düzenlenen ve üç kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonrasında hükümetinin sivillere silah dağıtmaya devam edeceğini söyledi.

12.19: İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 40 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail - Hamas savaşında son durum... İnsani ara 1 gün daha uzadı! Dünyanın dört bir yanından çağrı var

11.27: İsrail'de sivilleri ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcileri silahlandırma kampanyasıyla tanınan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Batı Kudüs'te üç İsraillinin öldürüldüğü noktada "bireysel silahlanmayı artırma" çağrısı yaptı.

11.13: İsrail, Hamas'ın bugün serbest bırakması beklenen İsrailli esirlerin listesinin ellerine ulaştığını açıkladı.

10.50: ABD'li Demokrat Senatör Chris Van Hollen, Beyaz Saray'ın, "İsrail'e yapılan askeri yardımı herhangi bir koşula bağlamadığını açıkça belirttiğini" ifade etti.

KUDÜS'TE SİLAHLI SALDIRI

10.00: İsrail Polis Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Batı Kudüs'ün girişinde İsraillilere yönelik saldırı gerçekleşti.

Saldırıyı gerçekleştiren iki şüphelinin ateş açılarak etkisiz hale getirildiğini açıklayan İsrail polisi, olay yerine çok sayıda birlik gönderildiğini bildirdi.

İsrail polisi, saldırıda 3 İsraillinin öldürüldüğünü, 3 kişinin de ağır yaralı olduğunu açıkladı.

Saldırıyı düzenlediği ifade edilen işgal altındaki Doğu Kudüs sakini iki Filistinlinin ise izindeki silahlı iki asker ve bir silahlı sivil tarafından öldürüldüğü belirtildi.

İsrail - Hamas savaşında son durum... İnsani ara 1 gün daha uzadı! Dünyanın dört bir yanından çağrı var

İNSANİ ARA UZATILDI

08.19: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki “insani aranın” bitmesine dakikalar kala yaptığı açıklamada bu aranın uzatıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Arabulucuların çabaları doğrultusunda esirlerin serbest bırakılmaya devam edilmesi ve çerçeve (mutabakatı) şartlarına uygun olarak operasyonlara ara verme (süreci) devam edecek.” ifadesine yer verildi.

Öte yandan Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, “insani aranın” bir gün uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

06.20: Hamas'ın silahlı kanadı, Gazze Şeridi'ndeki savaşçılarına, ateşkesin yenilenmemesi halinde İsrail'le çatışmalara devam etmeye hazır olmaları emrini verdi.

03.12: Ahed Tamimi Ramallah'a gelen Filistinli mahkumlar arasında yer aldı. 11 yaşındayken İsrailli bir askere yumruk atarak gündeme gelen ‘Filistin’in cesur kızı’ olarak tanınan Ahed Tamimi Ofer Hapishanesinden serbest bırakıldıktan sonra Ramallah'ta karşılandı.

İsrail - Hamas savaşında son durum... İnsani ara 1 gün daha uzadı! Dünyanın dört bir yanından çağrı var

02.29: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna teslim edilen 10 İsrailli kadın ve çocuk esir ile 4 Taylandlının İsrail'e ulaştığını duyurdu.

02.18: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sonlandırılması için varılan “insani aranın” uzatılmasını ve Gazze’ye yönelik insani yardımları görüşmek üzere Tel Aviv’e geldi.

02.03: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Beytuna beldesine baskın düzenledi. İsrail zırhlı araçları Filistinlilere gaz bombaları attı.

01.11: Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "Uluslararası toplum halkımızı bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Maalesef, bazı taraflar açıkça katilleri destekledi." dedi.

00.49: Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları durmadan ve abluka kaldırılmadan İsrailli esir askerlerin değişiminden söz edilmeyeceğini söyledi.

ESİR TAKASI​ DEVAM EDECEK

Hamas ve İsrail arasındaki anlaşma kapsamında taraflar karşılıklı olarak esirleri serbest bırakıyor. Hamas altı günlük ateşkes kapsamında 70 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail ise hapishanelerinde tutuklu bulunan 210 Filistinli kadın ve çocuğu tahliye etti. 

İsrail - Hamas savaşında son durum... İnsani ara 1 gün daha uzadı! Dünyanın dört bir yanından çağrı var

MASADA KİMLER VAR? 

Katar'da yoğunlaşan görüşmelerde Mısır ve Katar arabuluculuk görevini üstleniyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıya İsrail istihbarat servisi Mossad'ın yanısıra ABD istihbarat servisi CIA de katılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sabah erken saatlerde Tel Aviv'e gitti. ABD basınında yer alan bilgilere göre üçüncü Ortadoğu turuna başlayan Blinken'in ana gündem maddesi Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sonlandırılması ve geçici ateşkesin uzatılmasıydı.

Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, AP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...