Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail geçici ateşkesin ardından Gazze'de 193 kişiyi öldürdü

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
03 Aralık 2023 00:44 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 07:19

Gazze Sağlık Bakanlığı, geçici ateşkesin sona erdiği andan itibaren İsrail’in düzenlediği saldırılarda 193 kişinin öldürüldüğünü, 652 kişinin yaralandığını duyurdu. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Gazze'deki Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı basın açıklamasında, İsrail'in Gazze Şeridi​'ne yönelik saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail savaş uçaklarının geçici ateşkesin bitiminin hemen ardından başladığı saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.

193 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sivillerin hedef alındığını aktaran Kudra, saldırılarda 193 kişinin hayatını kaybettiğini, 652 kişinin yaralandığını ifade etti.

İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail geçici ateşkesin ardından Gazze'de 193 kişiyi öldürdü

İŞTE BÖLGEDE YAŞANAN SON GELİŞMELER

14:47 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivil savunma araçları ve kurtarma ekipmanlarının yüzde 80'ini imha etti. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden, Gazze'nin kan ağladığı, her gün hızla ölüme yaklaştığı belirtilerek, İslam ve Arap dünyasına "geç olmadan Gazze'yi kurtarın" çağrısı yapıldı.

00:05 ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze Şeridi’nde sona eren insani aranın ardından açıklamalarda bulundu. Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in insani yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişine izin vereceğini belirtirken, insani arada bölgeye giren kamyon sayısına oranla bu sayının azalacağını söyledi.

ABD’nin Gazze Şeridi'nde esir tutulanları kurtarmak için çatışmalara yeniden ara verilmesi yönünde baskı yaptığını belirten Kirby, "Bu duraklama Hamas​ yüzünden sona erdi" dedi.

ABD’nin Gazze topraklarının herhangi bir şekilde azaltılmasına karşı olduğunu vurgulayan Kirby, “Gazze’nin coğrafi sınırlarının azaltılmasını desteklemiyoruz. Gazze, Filistin​ toprağı olarak kalmalı ve bu topraklar daraltılamaz” ifadelerini kullandı.

22:22  İsrail ile Hamas arasında sona eren insani aranın ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef alan İsrail güçlerinin saldırılarında sivil kayıplar her geçen saat artıyor. Bölgedeki yiyecek, su, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği devam ederken, İsrail güçlerinin saldırılarının yeniden başlamasının ardından bölgeye ilk yardım tırları giriş yaptı.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Refah Sınır Kapısı’ndan 100 yardım tırının teslim alındığı belirtildi. Tırlarda yiyecek, su, yardım malzemeleri, tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu aktarıldı.

21:44 İsrail Suriye’ye hava saldırısı düzenledi. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in dün sabah saatlerinde Şam yakınlarında düzenlediği hava saldırısında Suriye’de “askeri danışman” sıfatıyla bulunan iki ordu mensubu askerin hayatını kaybettiği bildirildi. Hava saldırısında hayatını kaybeden ordu mensubu askerlerin kimlikleri Muhammed Ali Atayi Şurçe ve Penah Takizade olarak açıklandı.

İran, Suriye iç savaşı başladığından bu yana Suriye topraklarında askeri üs ve ordusunun bulunmadığını belirterek Suriye ordusuna askeri danışmanlık hizmeti sunduğunu savunuyor. Bu nedenle İran Devrim Muhafızları Ordusu'na mensup askerleri “askeri danışman” olarak nitelendiriyor.

20:20 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, Filistin’deki temaslarına başladı. Khan, Batı Şeria bölgesinin merkezindeki Ramallah şehrinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kerim 3 Aralık 2023 07:52

Aksa tufanı iyi oldu yaşasın. Bidaha bekliyoz.

Sonraki Haber Yükleniyor...