Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... Müzakere iddiası gündemde ilk kez bir yeşil ışık yakıldı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER, Reuters, Anadolu Ajansı
12 Aralık 2023 08:59 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 17:09
İsrail-Hamas savaşında son durum... Müzakere iddiası gündemde ilk kez bir yeşil ışık yakıldı

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 67. günde de devam ederken hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 18 bin 412'e yükseldi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a ''Teslim olun'' çağrısı yaptı. Ayrıca Gallant, anlaşma için Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'a da yeşil ışık yaktı. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle İsrail, 67 gündür Gazze​'ye bombalar yağdırmaya devam ediyor. Gazze'nin kuzeyindeki savaş artık neredeyse her noktaya sıçradı. Batı'ya doğru ilerleyen İsrail güçleri nedeniyle 2 milyona yakın Filistinli yerinden oldu. Şimdiye kadar okulları, hastaneleri, mülteci kamplarını bombalamaktan çekinmeyen İsrail ordusu, 18 bin 412 Filistinlinin ölümüne neden oldu, akıbeti bilinmeyen ise binlerce kişi var. 

Dünyanın dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına ise kulaklarını tıkayan İsrail'den Savunma Bakanı Yoav Gallant​, Hamas yok edilene kadar savaşın süreceğini söyledi. Ayrıca Gallant, "Gazze'de kalıcı olarak bulunma niyetimiz yok" dedi ve Hamas üyelerine "Teslim olun" çağrısı yaptı. Lübnan'ın güneyinde bulunan Hizbullah güçleriyle de anlaşmaya yeşil ışık yaktıklarını söyleyen Gallant, anlaşmanın sınır boyunca tampon bölge içermesi gerektiğini söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Müzakere iddiası gündemde ilk kez bir yeşil ışık yakıldı

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

16.50: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 207 kişi artarak 18 bin 412'ye yükseldi.

16.43: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de ambulansların engellenmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları "vicdansızlık" olarak nitelendirdi.

16.30: Hamas, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik "yargısız infazlarının" uluslararası eylem gerektiren ciddi bir suç olduğunu belirtti.

16.07: Gazze Şeridi'nde Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a nakledilecek Filistinli hastaların işlemlerinin yarına ertelendiği açıklandı.

15.54: İsrail güvenlik güçleri, işgal altındaki Gazze Şeridi’nde elleri kelepçeli ve yarı çıplak bir şekilde alıkoyarak peşinen topluca "terörist" olarak yansıttıkları Filistinlilerin yaklaşık "yüzde 10’u ile 15’inin Hamas ile ilişkili olduğunu" söyledi.

14.57: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde birkaç gündür kuşatma altında tuttuğu ve bugün baskın düzenlediği Kemal Advan Hastanesi'nde oksijen yetersizliği nedeniyle 3 günde 3 çocuk hayatını kaybetti.

13.56: Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'deki bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

13.36: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenlediği baskınlarda 51 Filistinliyi gözaltında aldı.

İSRAİL'DEN HASTANEYE BASKIN

13.15: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail güçleri, birkaç gündür kuşatıp bombaladığı Kemal Advan Hastanesi'ne baskın düzenledi.

12.30: IDF tarafından açıklanan yeni verilere göre, kara saldırısı sırasında Gazze Şeridi'nde öldürülen 105 askerden 20'si dost ateşi ve diğer kazalar nedeniyle hayatlarını kaybetti. Ordu, dost ateşi vakaları da dahil olmak üzere devam eden çatışmaları sürekli olarak değerlendirdiğini ve hatalardan dersler çıkardığını açıkladı.

12.00: İsrail'in Refah'taki El Harb ailesinin evine düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk 23 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin naaşları, yakınları tarafından cenaze namazı kılınıp toprağa verilmek üzere Refah kentindeki En-Neccar Hastanesi morgundan alındı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Müzakere iddiası gündemde ilk kez bir yeşil ışık yakıldı

11.10: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara karşı çıkan İsrailli insan hakları aktivistleri ölüm tehditleri aldıklarını söyledi.

10.13: ABD Başkanı Joe Biden, Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda, İsrail'e askeri desteğinin süreceğini söyledi.

09.43: İsrail ordusu, işgal ettiği Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Filistinli direnişçilerle girilen çatışmalarda yaralanan bir İsrailli subayın öldüğünü duyurdu.

09.42: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in savaş kabinesi üyesi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in sivillerin zarar görmesini önlemek için mümkün olan tüm tedbirleri alması gerektiğini bildirdi.

07.42: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın gerçekleştirdi.

NORVEÇ'E AİT GEMİ FÜZEYLE VURULDU

06.50: ABD'li savunma yetkilileri Husilerin kontrolündeki Yemen'den fırlatılan karadan fırlatılan bir seyir füzesinin Norveç ticari tanker gemisi STRINDA'ya çarparak yangına ve hasara yol açtığını ancak can kaybı yaşanmadığını açıkladı.

06.45: İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde düzenlediği hava saldırısında, 6'sı çocuk, 12 kişi hayatını kaybetti.

05.20: Gazze Şeridi'nin kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı ile Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde, son bir haftadır Filistinli direniş güçleri ile İsrail ordusu arasında çatışmaların şiddetlendiği belirtildi.

03.17: Filistinli hukuk kuruluşları, İsrailli bir hakimin, 13 Kasım'da Filistinli bir esirin ölümüyle ilgili koşullar hakkında soruşturma başlatmaya karar verdiğini açıkladı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Müzakere iddiası gündemde ilk kez bir yeşil ışık yakıldı

İSRAİL'DEN BEYAZ FOSFOR İTİRAFI

03.02: İsrail ordusu, envanterinde beyaz fosfor içeren duman bombaları bulunduğunu açıkladı.

02.33: Filistinli insan hakları kurumları, Gazze Şeridi'nde alıkonulan yüzlerce esirin, İsrail gözaltı merkezlerinde "zorla kaybedilmesine" son verilmesi çağrısında bulundu.

02.24: Gazze Şeridi'ndeki direniş grupları, İsrail askeri araçlarını ve ordu güçlerinin Gazze'nin çeşitli bölgelerindeki mevzilerini hedef aldıklarını duyurdu.

00.20: ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze'de onlarca Filistinliyi yarı çıplak ve elleri kelepçeli şekilde alıkoyduğu, sosyal medyada tepki toplayan görüntülerin "rahatsız edici" olduğunu belirtti.

00.00: İsrail'in, Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılması için yeniden müzakereye hazır olduğu öne sürüldü.

Kaynak: TGRT HABER, Reuters, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...