Tgrt Haber

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Dailymail
28 Ekim 2023 11:30 - Güncelleme : 28 Ekim 2023 15:21
İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

İsrail-Filistin çatışmalarında kara harekatına hazırlanan İsrail, otonom, robot, insansız ve yapay zeka destekli ölüm makinelerini konuşlandırmaya başladı. Hava, kara ve deniz için her birini yıllar süren çalışmalar ışığında geliştiren İsrail şimdiden robot ölüm makinelerini aktifleştirdi. Kara harekatında İsrail askerlerine önemli destek sağlayacağı düşünülen otonom cihazlar nasıl kullanılacağı ortaya çıktı.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni ayıran sınır duvarı boyunca on binlerce asker, geniş çaplı kara harekatının son hazırlıklarını yapıyor. Ancak yakın bir gelecekte, at sırtındaki şövalyeler gibi, toplu askeri birliklerin görüntüsü de geçmişin tozlu rafları arasına kalkabilir gibi görünüyor. Bunun en büyük sebebi ise geleceğin savaşları sadece insanlar tarafından değil aynı zamanda insansız, otonom araçlar tarafından da yapılacak.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ilk kez geniş ölçekte konuşlandırılabilecek olan robotik ve otonom silahlardan oluşan şaşırtıcı bir cephanelik geliştirdi ve konuşlandırdı.

Yapay zeka destekli taretler, insansız hava araçlarından robot tanklara ve teknelere kadar bu korkunç silahlar, yakında İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada kritik bir rol oynayacak gibi görünüyor.

HAROP İNTİHAR DRONU

Harop, 1.000 km uzaktaki bir hedefi vurmak için 16 kg patlayıcı savaş başlığı taşıyabilen, başıboş bir intihar dronudur. İsrail'in devlete ait silah üreticisi Israel Aerospace Industries (IAI) tarafından geliştirilen Harop, otonom olarak hedefleri arayabilir, tanımlayabilir ve saldırabilir.

2,4 metreuzunluğa ve neredeyse 3 metre genişliğe sahip olan dron, karada veya denizde bir konteynerden fırlatılmak üzere kanatlarını katlayabiliyor. Operatör, dronun otomatik olarak uçacağı ve bekleyeceği bir "bekleme alanı"nın yanı sıra hedefler için bir dizi kriter belirleyebiliyor.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

Harop, kriterlerine uyan bir hedef tespit ettiğinde otomatik olarak saldıracak, saatte 250 mil hıza kadar dalış yapacak, doğrudan hedefe çarpacak ve patlayacak.  Devasa dron, ikincil hasarı azaltmayı amaçlayan bir "Man-in-the-Loop" tekniğini kullanıyor. Harop, tamamen otonom olmasına rağmen, bir operatör herhangi bir noktada saldırıyı durdurmak veya dronun doğrudan kontrolünü ele almak gibi müdahaleler edebilmektedir.

Man-in-the-Loop sistemi, hedefleri herhangi bir operatör kontrolü veya müdahalesi olmaksızın vuran bir sistemdir. Böylelikle önceki nesil "Harpy" dronundan daha büyük avantaj sağlamaktadır. Harop ayrıca yabancı ülkeler için dron başına 800.000 ila 1 milyon dolar arasında değişen maliyetler nedeniyle son derece pahalıdır.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ TARETLER

2022'de Batı Şeria'daki mülteci kampının sakinleri, otonom silah sistemlerinin savaşın doğasını nasıl değiştirdiğini ilk elden hissettiler. İsrail, protestolarının sık sık parlama noktası olan Al-Aroub mülteci kampına sünger uçlu mermiler, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası atabilen yapay zeka destekli taretler kurdu.

Dailymail'in haberine göre, silah firması Smart Shooter tarafından geliştirilen taretler, düşman olarak kabul edilen hedefleri otomatik olarak tanımlayan, takip eden ve onlara kilitlenen bir yapay zeka sistemi kullanıyor. SMASH adı verilen otonom atış kontrol sistemi, her ne kadar otonom olarak adlandırılsa da hedefleme yapamadığında ateş açması için yine de bir askere ihtiyaç duyuyor.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

Firmanın pazarlamasında bu sisteme "Tek Atış -Tek Vuruş" adı veriliyor ve "temel küçük silahları 21. yüzyılın akıllı silahlarına dönüştürmek için kurulumu kolay donanımı gelişmiş görüntü işleme yazılımıyla bir araya getirdiği" iddia ediliyor.

Taretler, öldürücü olmayan mühimmatlar kullanıyor fakat neden olabilecekleri zararın düzeyi nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sünger uçlu mermilerin kafataslarda kırılmalara ve ciddi yaralanmalara neden olduğu, göz yaşartıcı gaz solunması nedeniyle ölüm veya uzun süreli yaralanmaların mümkün olduğu bildiriliyor.

IDF'nin bir sözcüsü yaptığı açıklamada sistemin gerçek ateşi kullanacak şekilde genişletilmeyeceğini söyledi. Sözcü, Haaretz'e yaptığı açıklamada, "Ordunun bölgede düzeni bozan insanlarla mücadeleye yönelik gelişmiş hazırlıkları kapsamında, kalabalığı dağıtmak için onaylanmış önlemlerin uygulanması için uzaktan kumandalı sistemlerin kullanılması olasılığını araştırıyor" dedi.

BAŞIBOŞ BİR İNTİHAR MÜHİMMATI ROTEM

Bir sırt çantasında taşınabilecek kadar hafif ama yarım metrelik zırh kaplamasını delebilecek kadar güçlü; Rotem intihar dronu şehir savaşında zorlu bir tehdit. Yine IAI tarafından tasarlanan Rotem, ticari bir quadcopter drone ile aynı şekilde çalıştırılıyor. Operatör, bir tablet aracılığıyla dronun perspektifinden görebilir ve hedefleri bulmak için yerleşik sensör dizisini kullanabilir.

Dar alanlarda manevra yapabilen ve otomatik engellerden kaçınma özelliğiyle donatılan Rotem, IDF'nin hassas kentsel savaş gereksinimlerine göre tasarlandı. Dron aynı zamanda patlatılmasa bile güvenli bir şekilde geri dönebiliyor; bu, onbinlerce dolara mal olan bir kit için hayati bir özellik.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

IDF tarafından kullanılan diğer insansız hava araçları gibi, Rotem de başıboş bir intihar mühimmatıdır. Dron, otomatik olarak binalara veya tepelere iniyor ve hedefleri pusuya düşürmeyi bekliyor. Dronun ürün sayfasına göre, "topçu, roket ve füze fırlatıcıları gibi düşmanın düşman ateş kaynaklarını otonom olarak tespit edip konumlandırıyor, ardından araştırıyor ve doğrudan bir saldırı gerçekleştiriyor" Bu süreçte ne kadar insan kontrolünün yer aldığı belirtilmemiş.

OTONOM SAVAŞ ROBOTU REX MK II

"Birlikleri tehlikeden uzak tutmak" için tasarlanan Rex MKII, dünyadaki en gelişmiş otonom savaş robotlarından biridir. Hem nakliye hem de keşif aracı ve silah platformu olarak donatılan bu hibrit araç, üzerindeki jeneratörü kullanarak 70 km ve 400 km mesafeye kadar sessizce çalışabiliyor. 

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

IAI'nin tescilli Yapay Zeka Makine Öğrenimi yazılımı tarafından kontrol edilen Rex, görevleri tam otonom tamamlar. 7,62 mm'lik makineli tüfek, 50 kalibrelik ağır makineli tüfek veya 30 mm'lik top gibi silahlarla doldurulabilir.

IAI'ye göre, yerleşik teknoloji, hedefleri gerçek zamanlı olarak bağımsız olarak seçmek için "sensörden atıcıya döngüler" kullanıyor. Ancak tetiğe basması ve hedeflere ateş açma yetkisi için bir askerin bulunması gerekiyor. 

ROBATTLE

RoBattle, IDF tarafından İsrail-Gazze sınırında kullanıma sunulan bir dizi robotik ve yarı otonom silahın bir parçasını oluşturuyor. Yedi ton ağırlığında ve yaklaşık olarak küçük bir araba boyutunda olan RoBattle, normalde askerlerin yerine getireceği görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı.

Maksimum esneklik için sensörler ve radarlar, manipülatör kolları veya uzaktan kumandalı silahlar dahil olmak üzere bir dizi farklı yük ile donatılabilir. Robotun silahlı versiyonları, İsrailli silah geliştiricisi General Robotics tarafından tasarlanan Pitbull uzaktan silah sistemlerini kullanıyor.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

IAI'ye göre, RoBattle otonom olarak "İleri Koruma, pusu kurma, tuzak görevi görme, konvoy ve kuvvet koruması, muharebe İstihbaratı, Gözetleme, Hedef Tespit ve Keşif (ISTAR) ve ileri saldırı yeteneklerini"yerine getiriyor. Yerleşik yapay zeka ile birleştirilmiş sensörler, robotun etrafındaki tehditlere yanıt vermesine olanak tanıyor, ancak ölümcül güç kullanımı için ne kadar insan yetkisinin gerekli olduğu belli değil.

İLK İNSANSIZ SU ÜSTÜ GEMİSİ PROTECTOR

İsrail Donanması için geliştirilen ilk insansız su üstü gemisi olan Protector, oldukça bağımsız bir uzaktan kumandalı araç. Protector, 2014'ten beri İsrail kıyılarındaki devriyelerin bir parçası olarak hizmet veriyor, ancak esas olarak Singapur Cumhuriyeti Donanması tarafından korsanlıkla mücadele görevlerinde kullanılıyor.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

Protector, saatte 88 km hızla seyredebilen sert bir şişme bottur. Ölümcül olmayan kullanıma yönelik su topu ve uzaktan kumandalı silah sistemleriyle donatılan bu robot, birçok farklı görevde kullanılabiliyor. Başlangıçta yalnızca küçük silahlarla donanmış olan Protector ayrıca testlerde füze denemeleri de yaptı. Ancak İsrail Donanması artık insansız su üstü gemilerini kullanma programını sonlandırdı.

GAZZE SINIR ÇİTLERİNDE GUARDIUM

Guardium, Gazze'deki çatışmalarda kullanılmak üzere doğrudan IDF tarafından geliştirilen birkaç robot silahtan biri. Bu yarı otonom keşif aracı, 2008 yılından bu yana terör ve kaçakçılıkla mücadele operasyonları kapsamında Gazze sınır çitlerinde devriye geziyor.

Guardium, herhangi bir silahla donatılmamasına rağmen İsrail güçleri için hayati bir gözetim kaynağıdır. 360 derecelik kameraları ve hoparlörüyle son derece hareketli olan bu araç, saatte 80 km hıza ulaşabilir ve şarj edilmeden günlerce çalışabilir.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

Guardium uzaktan kontrol edilebildiği gibi uzun süreler boyunca otonom olarak da çalıştırılabilir. IDF'ye göre araç; kumanda kolları, vites pedalları, direksiyon simidi ve sahadan canlı yayın yapan monitörlerle çalıştırılıyor.

IDF ayrıca tüm Guardium sürücülerinin kadın olduğunu belirtiyor. Guardium Birliği Başkanı Teğmen Avidav, bir IDF blog yazısında şunları yazdı: "İş, altı saatlik vardiyalar boyunca kesintisiz bir ekrana yapışıp bakmayı gerektirdiğinden, başvuru sahiplerinin yoğun bir şekilde odaklanabilmeleri gerekir."

İNTİHAR DRONU SPIKE FIREFLY

Spike Firefly, IDF'nin uzak silah cephaneliğindeki en son silahtır ve ilk kez bu yılın başlarında savaşta kullanılmıştır. Yaklaşık bir karton süt büyüklüğünde ve yalnızca 3 kg ağırlığında olan Spike Firefly, Gazze gibi yoğun kentsel ortamlarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir intihar dronudur.

Silah ucuna yerleştirilir, aktifleştirilir ve ardından bir asker tarafından tablet kullanılarak kontrol edilir. Yaklaşık 15 dakikalık uçuş menziline sahip olan dron, normalde gözden uzak olan düşman savaşçılarına küçük miktarda patlayıcı taşımak üzere tasarlandı.

İsrail kara harekatına hazırlanırken insansız araçları nasıl kullanacak? İşte İsrail'in korkunç robot silah cephaneliği

IDF askerleri, düzinelerce patlayıcıyı barındıran bir komuta merkezi de dahil olmak üzere terörist hedefleri yok etmek için bu insansız hava araçlarından altısını Cenin mülteci kampı çevresindeki evlere uçurdu. IDF, operasyon sırasında hiçbir Filistinli sivilin öldürülmediğini iddia ediyor.

Dron ayrıca otonom olarak da çalışabiliyor ve önceden belirlenmiş hedefler üzerinde patlayabiliyor; ancak bir operatör asker, saldırıyı her zaman herhangi bir noktada durdurabiliyor.  

Kaynak: Dailymail

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...