Tgrt Haber

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı açıyor: Gazze'ye insani yardım geçişine engel olmayacağız

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
18 Ekim 2023 18:24 - Güncelleme : 19 Ekim 2023 00:08
İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı açıyor: Gazze'ye insani yardım geçişine engel olmayacağız

İsrail, ablukaya aldığı Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nı açıyor. İsrail makamlarından yapılan açıklamada "Gazze'ye insani yardım geçişine engel olmayacağız" ifadeleri yer aldı. Alınan kararın, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinden sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

İsrail, Aksanı Tufan operasyonlarından sonra ablukaya alıp günlerdir bombaladığı Gazze Şeridi​ ile iglili dikkat çeken bir karar aldı.

İsrail hükümeti, Gazze'yi Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nı açacağını duyurdu.

'İNSANİ YARDIM GEÇİŞİNE ENGEL OLMAYACAĞIZ'

Konuya ilişkin İsrail makamlarından yapılan açıklamada, "Gazze'ye insani yardım geçişine engel olmayacağız" denildi.

KARAR, BIDEN​'IN ZİYARETİ SONRASI ALINDI

Alınan kararın, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyareti sonrası gerçekleşmesi ise dikkatlerden kaçmadı. İsrail'e ziyaret düzenleyen Biden'ın, Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardım konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​ ile görüştüğü iddia edildi. 

20 KAMYONLUK YARDIM HAZIR!

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD ÇATIŞMALARA ‘ARA VERME’ ÖNERİSİNİ VETO ETTİ

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas​ arasındaki çatışmalara “ara verme” çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

ABD'DEN 100 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının ardından ziyaretleri iptal edilen Biden, İsrail'e ulaştı. İsrail'de 100 milyar dolarlık bir yardım yapacağını açıklayan Biden, yardımların Hamas'a değil Filistin'e olduğunun altını çizdi. ABD Başkanı Biden, "Gazze ve Batı Şeria için 100 milyar dolarlık bir yardım sağlayacağız. Bu yardımlar Hamas'a değil Filistinlilere gidecek" ifadelerini kullandı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin 478 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci hayatını kaybetmişti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...