Tgrt Haber

İsrail savaş sonrası Gazze için planlarını hazırlıyor: Hedef tampon bölge

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
02 Aralık 2023 15:01 - Güncelleme : 02 Aralık 2023 15:36
İsrail savaş sonrası Gazze için planlarını hazırlıyor: Hedef tampon bölge

İsrail, savaş sonrası Gazze için hazırlıklarına başladı. Tampon bir bölge oluşturma amacında olan İsrail'in, Gazze için planlarını Arap ülkeleri ve Türkiye ile paylaştığı bildirildi.

İsrail ve Hamas​ arasındaki geçici ateşkesin ardından Gazze​'ye bombalar yağmaya devam ediyor. İsrail bir yandan da savaş sonrası Gazze için hazırlıklar yapmaya başladı. Reuters haber ajansına göre, İsrail, Gazze'de çatışmaların bitmesinin ardından tampon bölme oluşturma istediğini Arap ülkeleri ve Türkiye'ye bildirdi

Mısırlı güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, insani aranın bitmesinin ardından saldırılarına yeniden başlayan İsrail'in Gazze sınırının Filistin tarafında bir tampon bölge oluşturmak istediği bilgisi yer aldı. 3 bölgesel kaynağa göre İsrail, planını 2020 yılında ilişkilerini normalleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yanı sıra komşuları Mısır ve Ürdün'e de iletti. Ayrıca Suudi Arabistan ve Türkiye'ye de bilgi verildiği aktarıldı.

İsrail, savaş sonrası için planlar yapmaya başlasa da saldırıların yakın zamanda sona ereceğine dair bir işaretin olmadığı belirtilen haberde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Dış Politika Danışmanı Ophir Falk'ın yorumuna yer verildi.

Reuters'a açıklama yapan Falk, planın çok detaylı olduğunu ve Hamas sonrası için üç katlı bir sürece dayandığını söyledi. Hedeflenen tampon bölgenin askerden arındırma sürecinin bir parçası olabileceğini de belirten Falk, planın oldukça detaylı olduğunu vurguladı.

İsrail savaş sonrası Gazze için planlarını hazırlıyor: Hedef tampon bölge

''AMAÇ MİLİTANLARIN İSRAİL'E SIZMASINI ÖNLEMEK''

Üst düzey İsrailli bir güvenlik yetkilisi de, olası bir tampon bölgeyi güvenlik önemli olarak nitelendirdi. Amacın da "militanların İsrail'e sızmasını önlemek" olduğunu belirtti. Olası bir tampon bölgenin derinliği bilinmiyor.

Haberde, BAE'nin istikrara ve bir Filistin devletine ulaşmak için ilgili tüm tarafların üzerinde anlaşmaya vardığı savaş sonrası düzenlemeleri destekleyeceğini bildirdiği belirtildi.

İsrail savaş sonrası Gazze için planlarını hazırlıyor: Hedef tampon bölge

NETANYAHU BLINKEN'A BİLDİRDİ

İsrail devlet televizyonu KAN'da da benzer bir haber dikkat çekti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasında geçtiğimiz hafta gerçekleşen görüşmede konunun gündeme geldiği belirtildi.

Habere göre Netanyahu, Blinken'a, İsrail'in "savaş bittikten sonra Gazze'nin güvenliğini kontrol altına alacağını ve Gazze'de derin bir tampon bölge kuracağını" iletti.

Netanyahu'nun, bu planın İsrail savaş kabinesinde de kabul gördüğünü aktardığı bildirildi.

Kaynak: Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...