Tgrt Haber

İsrail ve Lübnan arasında sular duruldu: Deniz sınırları konusunda anlaşmaya vardılar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Ekim 2022 14:30 - Güncelleme : 11 Ekim 2022 14:46
İsrail ve Lübnan arasında sular duruldu: Deniz sınırları konusunda anlaşmaya vardılar

İsrail ve Lübnan arasında sular duruldu. ABD'nin arabuluculuk yaptığı müzakerelerin ardından İsrail ile Lübnan'ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

İsrail ile Lübnan​ arasında yaşanan gerginlik son buldu. İki ülke arasında 'deniz sınırının çizilmesi' yönelik yürütülen müzakereler olumlu sonuçlandı. İsrail Başbakanı Yair Lapid​ açıklamasında, iki ülke arasındaki deniz sınırının çizilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Lapid, "Bu, İsrail'in güvenliğini güçlendirecek, İsrail ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayacak ve kuzey sınırımızın istikrarını sağlayacak tarihi bir başarıdır" ifadesini kullandı.

Lübnan'ın Baş müzakerecisi ve Meclis Başkanı Elias Bou Saab ise söz konusu anlaşmanın Lübnan'ın tüm taleplerinin dikkate alındığı bir anlaşmaolduğunu belirterek, "Diğer tarafın da aynı şekilde hissetmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Anlaşmanın her iki ülkenin liderleri tarafından imzalanması gerekiyor.

İsrail ve Lübnan arasında sular duruldu: Deniz sınırları konusunda anlaşmaya vardılar

DENİZ SAHASI ANLAŞMAZLIĞI

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyordu. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyordu. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürdü. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savundu. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan dolaylı müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu ABD'li diplomat Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...