Tgrt Haber

İsrail’de protestolar kontrolden çıktı! Hem sokaklar hem hükümet ortakları sallandı: Binlerce kişi yine meydana indi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Mart 2023 07:14 - Güncelleme : 26 Mart 2023 07:42
İsrail’de protestolar kontrolden çıktı! Hem sokaklar hem hükümet ortakları sallandı: Binlerce kişi yine meydana indi

Son dakika haberi: İsrail ‘yargının yetkililerini kısıtlayan’ söz konusu düzenleme ile birlikte karıştı. Netanyahu hükümetine tepki gösteren on binlerce kişi gösterilerinin 12’nci haftasında meydanlara indi. Göstericiler yargı düzenlemesinin durdurulması için geçen hafta yapmayı planladığı konuşmayı Başbakan Netanyahu’nun girişiminin ardından iptal eden Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın evinin önünde toplandı. Eylem sonrasında Gallant hükümete tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için çağrı yaparken bu durum aşırı sağcı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı ve koalisyon ortağı Itamar Ben-Gvir'den tepki gördü. Netanyahu'ya seslenen Ben-Gvir, Gallant'ı görevden almasını istedi. İşte bölgede tansiyonun bir an bile düşmediği eylemlerdeki son gelişmeler…

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu​ öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde gösteriler düzenleniyor. Netanyahu, bu hafta Meclis’te görüşülmesi beklenen yargı düzenlemesine ilişkin yasa tasarısı düzenlenen protestolara rağmen geri adım atmadı. Ülke genelinde kitlesel eylemlere yol açan bu durum karşısında eylemciler söz konusu düzenlemeyi ‘yargıya müdahale’ olarak ifade ediyor.

BİNLERCE KİŞİ SOKAĞA İNDİ

Başta Tel Aviv olmak üzere Hayfa, Birüssebi ve Netanya gibi kentlerdeki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı. İsrail’in Kanal 12 Televizyonuna göre, Tel Aviv’deki gösterilere 195 bin kişi katıldı. Göstericiler, Netanyahu'nun başbakanlığı aleyhinde İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) yazılı pankartlar ile koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı partileri eleştiren dövizler taşıdı.

ESKİ BAŞBAKANDAN EYLEMCİLERE DESTEK

Öte yandan eski Başbakan ve şimdiki muhalefet lideri Yair Lapid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, haftalardır süren gösterilere verdiği desteği yineledi. Lapid, paylaşımında, "Biz bu ülkede sadece vergi vermek, çocuklarımızı askere göndermek için yaşamıyoruz. Son birkaç ayın büyük karanlığında harika bir şey de oldu: Liberal kamp uyandı." ifadelerini kullandı.

Ülkede maliye ve savunma bakanlıkları görevlerinde bulunan, şimdi muhalefetteki İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman da gösterilere Hayfa kentinde katıldı.

SAVUNMA BAKANI ÖNÜNDE PROTESTO

Yüzlerce protestocu da Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ülkenin kuzeyinde yer alan Amikam'daki evinin önünde toplandı. Göstericiler, yargı düzenlemesinin durdurulması için geçen hafta yapmayı planladığı konuşmayı Başbakan Netanyahu’nun girişiminin ardından iptal eden Gallant’a tepki gösterdi.

İsrail’de protestolar kontrolden çıktı! Hem sokaklar hem hükümet ortakları sallandı: Binlerce kişi yine meydana indi

GÖZALTILAR VAR

Tel Aviv’deki göstericiler, kentin merkezi Ayalon Otoyolu'nu kapatırken, İsrail polisi protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı. İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, otoyolu kapatan 23 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Batı Kudüs’teki gösterilerde de polis barikatını aşarak yolları kapatmaya çalışan 3 gösterici gözaltına alındı. Ayrıca, Haaretz’in haberine göre, Or Akiva kentinde iki karşıt protestocu grup arasında çatışma çıktı. Arbedeye müdahale eden polis, burada 10 kişiyi gözaltına aldı.

İsrail’de protestolar kontrolden çıktı! Hem sokaklar hem hükümet ortakları sallandı: Binlerce kişi yine meydana indi

SAVUNMA BAKANI GALLANT ÇAĞRI YAPTI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'de siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrıda bulundu. Savunma Bakanı, "Ülke içindeki ayrılık, İsrail ordusuna ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail'in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim." dedi.

Yargı düzenlemesi​ sürecinin durdurulması ve diyalog çağrısı yapan Gallant, şunları ifade etti:

"(Askeri) Sahadan sesler duyuyorum ve endişeleniyorum. İsrail toplumunda yaşanan olaylar ordunun ve savunma teşkilatının dışında cereyan etmiyor. Öfke, hayal kırıklığı ve korku duyguları daha önce hiç görmediğimiz boyutlara ulaştı. Bu tabloyu Başbakan Netanyahu'ya sundum. (Yargı düzenlemesi) Süreci şu anda durdurmalı ve oturup konuşmalıyız."

"Yargıda bir değişikliğe ihtiyacımız var ancak büyük değişiklikler diyalogla yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulunan Gallant, "Şimdi kendi sesimle alenen söylüyorum; yasama sürecini durdurmalıyız." diye konuştu.

https://twitter.com/yoavgallant/status/1639739446655438849

İKİ VEKİLDEN DESTEK GELDİ

Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına, Likud içinden de destek geldi. Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak, yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulundu.

Öte yandan, eski Başbakan ve muhalefet partisi lideri Yair Lapid de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gallant'ın, "İsrail Devleti'nin güvenliği için cesur ve önemli bir adım attığını" belirtti.

https://twitter.com/yairlapid/status/1639712313425928193

Lapid, paylaşımında şu değerlendirmelere yer verdi:

"Yargı düzenlemesi ulusal güvenliğe ciddi şekilde zarar veriyor ve bu tehlikeli bozulmayı durdurmak onun (Gallant'ın) görevi ve sorumluluğudur.
İşte hakikat anı. Hükümete sesleniyorum; her şeyi durdurun. Yargı seçim kurulu hakkındaki yasa tasarısını ya da (koalisyon hükümeti ortaklarından Aryeh Deri'ye atfen) Deri Kanunu'nu geçirmeyin ve gelin Cumhurbaşkanlığı konutunda müzakere edelim."

AŞIRI SAĞCI BEN GVİR’DEN ‘GALLAN’I GÖREVDEN AL’ ÇAĞRISI

Gallant'ın açıklamasına tepki gösteren aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı ve koalisyon ortağı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Netanyahu'ya Gallant'ı görevden alma çağrısında bulundu.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ben-Gvir, Gallant'ın "İsrail ordusunu pazarlık aracı olarak kullanan anarşistlerin şantaj ve tehditlerine teslim olduğunu" ileri sürdü.
Ben-Gvir, "Gallant, sağ seçmenin oylarıyla seçildi ama pratikte solcu bir gündemi destekliyor. Medyanın ve protestocuların baskısı karşısında yere yığıldı. Başbakanı, onu derhal görevden almaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/itamarbengvir/status/1639695344563781633

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...