Tgrt Haber

İsrail'den Ahed Tamimi kararı: "Cesur kız" 50 kişilik listede

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
28 Kasım 2023 09:28 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 10:38

İsrail yönetimi, 2 günlük ateşkes uzatma kararı kapsamında İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak 50 Filistinli kadın esirin listesini onayladı. Listede Filistin direnişinin sembol isimlerinden Ahed Tamimi de yer aldı.

İsrail ile Hamas​ arasında 24 Kasım'da 4 gün üzerinden anlaşılan geçici ateşkes​, 2 gün daha uzatıldı. Anlaşma kapsamındaki esir takası​ mutabakatı doğrultusunda Hamas şu ana dek biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 51 İsrailli rehineyi salarken İsrail hapishanelerinden de Filistinli 150 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

3 HAFTA ÖNCE EV BASKINIYLA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Tel Aviv yönetimi, 2 günlük uzatma kapsamında serbest bırakılacak 50 Filistinli kadın esire de onay verirken listedeki bir isim dikkat çekti.

Serbest bırakılan her 10 İsrailli rehine için ateşkesi uzatmayı kabul eden İsrail'in 'serbest bırakmaya uygun gördüğü' Filistinli mahkumlar listesinde Filistin direnişinin sembol isimlerinden 23 yaşındaki Ahed Tamimi de yer aldı.

Tamimi, 3 hafta önce işgal altındaki Batı Şeria'daki evine yapılan baskınla İsrail ordusu tarafından gözaltına alınmıştı.

AHED TAMİMİ KİMDİR? CESARETİN SEMBOLÜ

  • Ahed Tamimi, 31 Ocak 2001'de Bassem et-Temimi ve Neriman et-Temimi'nin kızı olarak Nabi Saleh köyünde doğdu.
  • Dünya Tamimi'yi  2012 yılında henüz 11 yaşındayken bir İsrail askerini yumruk atmayla tehdit ettiği görüntülerle tanıdı.
  • 2016'da erkek kardeşini taş attığı gerekçesiyle gözaltına almaya çalışan askerlerden kurtarmaya çalışırken basına yansıdı.
  • 15 Aralık 2017'de ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında çıkan protestolarda silahlı iki İsrail askerine bağırırken, vururken ve tekme atarken görüntülendi.
  • 19 Aralık 2017'de İsrail yetkililer tarafından bir askeri tokatladığı için gözaltına alındı. Olay filme alındı ve viral oldu ve gözaltı süresi 6 kez uzatıldı. Kendisine 12 farklı suç yönetilen Tamimi, yaklaşık 3 ay sonra İsrail'deki bir askeri mahkemede yargılandı ve 8 ay hapis cezası aldı.
  • Uluslararası Af Örgütü kendisinin serbest bırakılması çağrısı yaparken, Amerikalı siyahilerin sembol ismi Rosa Parks’a da benzetildi. 29 Temmuz 2018'de serbest bırakıldı. 
  • 4 Nisan 2018'de Tamimi'nin kendisini sorgulayan iki İsrailli görevlinin taciz ve tehditlerine uğradığı video yayımlandı. Tamimi bu kişiler hakkında dava açtı.
  • Bugüne dek üç kez İsrail ordusunun kurşunuyla yaralanan Tamimi, "Hanzala Cesaret Ödülü" sahibi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...