Tgrt Haber

İsrail'den intikam bombardımanı! Aksa Tufanı'nın komutanı Muhammed Deif'in evini vurdular! Oğlu ve kardeşi öldürüldü...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, CNN
11 Ekim 2023 13:28 - Güncelleme : 11 Ekim 2023 13:54
İsrail'den intikam bombardımanı! Aksa Tufanı'nın komutanı Muhammed Deif'in evini vurdular! Oğlu ve kardeşi öldürüldü...

İsrail, Aksa Tufanı'nın planlayıcısı olduğunu iddia ettiği Hamas'ın başkomutanı Muhammed Deif'in babasının evini füzelerle vurdu. İsrail basını, saldırıda Deif'in erkek kardeşi, oğlu ve erkek kardeşinin torununun öldürdüğünü yazdı.

İsrail ve Hamas​ arasındaki artık binlerce denilebilecek ölçüde sivilin hayatını kaybettiği kanlı çatışmalar sürerken, bölgeden dikkat çekici bir haber daha geldi.

İsrail'in Gazze​'ye gece boyunca düzenlediği hava saldırılar esnasında, Hamas komutanı Muhammed Deif​'in, Han Yunus'taki Qizan ve Najjar mahallesindeki akrabalarının evinin vurulduğu öne sürüldü.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, füzeli saldırıda Deif'in erkek kardeşi, oğlu ve erkek kardeşinin torunu öldürüldü.

MUHAMMED DEİF KİMDİR? LAKABI "MİSAFİR"

  • Gerçek adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri bilinen adıyla Deif'in lakabı, Gazze'de her gece bir başka evde konaklamasından dolayı "Misafir".
  • Hamas'ın askeri kanadının komutanı olmasına rağmen yakın çevresinde çok fazla insan bulunmuyor.
  • 1965 yılında Han Yunus'taki mülteci kampında dünyaya gelen Deif, Hamas'ın kurulduğu 1980'lerin ortasında genç bir Filistinliydi.
  • Birçok Filistinli gibi sefalet içerisinde büyüyen Deif, erken yaşta okulu bırakarak çalışmaya başladı. Hamas komutanının yakınında bulunanlar onu nazik, esprili ve iyi bir insan olarak tanımlıyor.
  • Hamas'ın gençlik yapılanmasının bir parçası olan Deif, 1987 yılında üniversiteye döndü. Deif bir yıl sonra Gazze Üniversitesi'nden diplomasını alırken bir yandan da tiyatroyla uğraştı.
  • İki yıl sonra İsrail Deif'i tutuklayıp herhangi bir mahkemeye tabii tutmadan 16 boyunca hapishaneye gönderiyor. O dönem kendisiyle tanışanlar Deif'in erken yaşlardan itibaren savaşı İsrail topraklarına taşımak istediğini söylüyor.
  • Deif'e göre İsraillilerin işgal edilmiş topraklarda rahatça yaşayabileceklerine dair kurdukları fanteziler yerle yeksan edilmeliydi. Bu doğrultuda cezaevinden çıktıktan sonra Deif, Kassam Tugayları'nın kurulması için çalıştı.
  • 1996 yılında Şimon Peres, Filistinli lider Yaser Arafat'tan Deif'in tutuklanmasını istedi. Arafat bu ismi ilk kez duyduğunu söyledi. Peres yıllar sonra yaptığı açıklamada Arafat'ın bizzat Deif'i koruduğunu çok sonradan fark ettiğini aktardı.  
  • Salah Şehade'nin suikastle öldürülmesinin ardından Deif, 2002 yılında Kassam Tugayları'nın başına getirildi.

YENİ FOTOĞRAFI YOK

İsrailliler Deif'i defalarca öldürmeye çalıştı. İstihbarat raporlarına göre kendisini birkaç kez ağır şekilde yaraladılar. Teknolojik cihaz kullanmayan, çok fazla insanla görüşmeyen Deif; 2001, 2002, 2003 ve 2006 yıllarında kendisine düzenlenen suikast girişimlerinden kurtuldu.

İsrailli yetkilere göre suikast girişimleri nedeniyle Deif yürüyemiyor ve bir gözünü kaybetmiş durumda. Hamas bu iddiaları ne doğruluyor ne de yalanlıyor.  Deif'in son zamanlara ait fotoğrafı yok ve Hamas adına yaptığı paylaşımlarda Deif bir silüet olarak gözüküyor.

Kaynak: TGRT Haber, CNN
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...