Tgrt Haber

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Eylül 2024 17:39 - Güncelleme : 18 Eylül 2024 13:16

İsrail, Lübnan’da taşınabilir çağrı cihazlarına sızdı. Sızma sonucu cihazlar patlarken Hizbullah üyeleri ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 2800'den fazla kişinin yaralandığı 2'si çocuk 12 kişinin ise hayatını kaybettiği duyuruldu.

Lübnan​ resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadelerine yer verildi.

Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyada geniş yer buldu. Hizbullah​ üyeleri ve sağlık görevlilerinin de içinde oldu 2800'den fazla kişinin yaralandığı 2'si çocuk 12 kişinin ise hayatını kaybettiği duyuruldu. 

ABD: DUYMADIK, BİLMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla ilgili bir ilgilerinin olmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını duyurdu.

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar - 1. Resim
Taşınabilir çağrı cihazı (Pager)

ÖNCE SİNYAL SONRA İNFİLAK

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahiplerinin dikkatini çektiği ve ellerine aldıkları esnada infilak ettiği fark ediliyor.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedilirken yaralananlardan birinin de İran'ın Lübnan büyükelçisi Mojtaba Amani'nin olduğu ifade edildi. Büyükelçinin çağrı cihazının patlaması sonucu hafif yaralandığı bildirildi.

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar - 2. Resim
İran'ın Lübnan büyükelçisi Mojtaba Amani

LÜBNAN: ULUSAL EGEMENLİĞİN İHLALİDİR

Lübnan hükümeti, çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan çağrı cihazlarının patlatılmasını kınayarak bunun "İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali" olduğunu belirtti. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Lübnan'ın birçok bölgesinde çok sayıda çağrı cihazının patlamasına sebep olan İsrail'in siber saldırısı en güçlü ifadelerle" kınandı.

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar - 3. Resim


EN BÜYÜK GÜVENLİK İHLALİ

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

Güney Lübnan'da, ülkenin doğusunda ve Beyrut'un güney banliyölerinde neredeyse eş zamanlı patlamalar olduğuna dair haberler alındığı bildirildi. 

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar - 3. Resim


BÜYÜK PANİK HAKİM

Al Jazeera muhabiri, Beyrut'ta panik yaşandığını ve ambulansların başkentin güney banliyölerinde yoğun bir şekilde çalıştığını bildirdi. Reuters, bölge sakinlerinin ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söylediğini aktardı. 

Resmî olarak savaş ilan edilmemiş olsa da, İsrail birlikleri ile Hizbullah arasındaki karşılıklı çatışmalarda çoğu Lübnan'da olmak üzere yüzlerce savaşçı ve İsrail tarafında da onlarca sivil ve asker hayatını kaybetti.

İsrail'den Lübnan'a benzeri görülmemiş saldırı! Taşınabilir çağrı cihazlarına sızarak eş zamanlı patlattılar - 4. Resim


ÇELİK: SAVAŞI GENİŞLETMEK İSTİYOR

AK Parti Sözcüsü ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, saldırıyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu. Çelik, Netanyahu'nun savaşı Lübnan'a yaymak istediğini belirtti. Çelik, "Netanyahu hükümeti savaşı genişletmek istiyor. Bu tutum önlenmeli" dedi. Çelik, "Bugün de 2800 insanın yaralanmasına 9 kişinin ölmesine yol açtılar. Bu da İsrail katliamlarının sınırı olmadığını gösteriyor. Bu katliam şebekesi eninde sonunda hukuk karşısına çıkacak." diye konuştu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali17 Eylül 2024 17:43

Bu ne saçmalık böyle ya insanlar acil durumda yardım isteyince bunu yapmaları çok kötü bir hareket

Sonraki Haber Yükleniyor...