Tgrt Haber

İsrail'in 7 Ekim başarısızlığı ABD medyasında

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times, The Times of Israel
30 Aralık 2023 11:50 - Güncelleme : 30 Aralık 2023 11:50
İsrail'in 7 Ekim başarısızlığı ABD medyasında

İsrail'in 7 Ekim'deki başarısızlığının nedenini ABD medyasından New York Times yazdı. Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonu karşısında, İsrail Savuanma Kuvvetleri'nin (IDF) hazırlıksızlığı, saldırı ihtimalini hiç düşünmemeleri nedeniyle uğradığı hüsran ele alındı.

Hamas​'ın 7 ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık sersemleyen İsrail ordusunun başarısızlığını ABD medyasından New York Times​ ele aldı. The New York Times, mevcut ve eski yetkililerle yaptığı röportajlara dayanarak, IDF​'nin o gün görüldüğü gibi ülkeye yönelik büyük bir Hamas saldırısını ele alma planının olmadığını belirtti.

Gazze Bölümü'nün eski başkan yardımcısı Amir Avivi gazeteye "Sürpriz bir saldırı için herhangi bir savunma planı yoktu" dedi.

Eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror, "Ordu kendisini imkansız olduğunu düşündüğü şeylere hazırlamıyor" diye ekliyor.

SALDIRININ BOYUTUNU ANLAMADILAR

ABD'li New York Times gazetesinin hazırladığı rapora göre İsrail ordusu, uzun bir süre saldırının boyutunu anlayamadı, yavaş ve verimsiz tepkilerle karşılık verdi. Bu yüzden ilk başlarda kitlesel bir saldırıyla baş edemeyecek kadar küçük ekipler gönderildi.

New York Times, Hamas'ın bölgedeki tüm askeri faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu birime saldırarak IDF'yi felç ettiğini bunun da 7 Ekim saldırısının başarısının anahtarı olduğunu yazdı. 

İsrail'in 7 Ekim başarısızlığı ABD medyasında

Açık direktifler veya emirler olmadığı için birçok birim, hedefler ve yardıma ihtiyacı olan kişiler hakkında bilgi toplamak için WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları kullanmaya başvurdu.

SAVAŞIN ARDINDAN SORUŞTURMA BAŞLAYACAK

The Times of Israel'in haberine göre, Gazze'deki savaşın ardından İsrail'in bu başarısızlıkla ilgili büyük bir soruşturma başlatması bekleniyor.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bin 800'ü çocuk, 6 bin 300'ü kadın olmak üzere, 21 bin 507 Filistinli öldürüldü, 55 bin 915 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 168’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 502 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail'in 7 Ekim başarısızlığı ABD medyasında

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 317 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 129 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

Kaynak: New York Times, The Times of Israel
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...