Tgrt Haber

İsrail'in BM temsilcisinden arsız sözler: 'Gazze'de insani kriz yok' dedi Guterres'e çattı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Kasım 2023 09:50 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 10:33
İsrail'in BM temsilcisinden arsız sözler: 'Gazze'de insani kriz yok' dedi Guterres'e çattı

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Erdan, Gazze'de 'insanı kriz olmadığını' savunarak, çatışmalara insani ara verilmesine karşı çıktı. "Gazze çocuklar için mezarlığa dönüştü” diyen BM Genel Sekreteri Guterres'i de "ahlaksızlıkla" suçladı. Akıl dışı açıklamalar, büyük tepki çekti: Bu yalanlara inanmamızı mi bekliyorlar?

Gazze​'de çoğu çocuk ve kadın 10 bin Filistinliyi katleden İsrail dünyanın gözü önünde işlediği cinayetlere rağmen pişkin tavrını ve açıklamalarını sürdürüyor.

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, katıldığı canlı yayında Gazze'de insani krizin yaşanmadığını öne sürerek, ülkesini mağdur olduğunu savundu.

ÖLDÜRMEYE ARA VERMEYİ REDDETTİ

CNN'de Dana Bash'in canlı yayın konuğu olan Erdan, Gazze'deki insanlık durum nedeniyle, saldırıya ara verilmesinin İsrail cephesinde değerlendirilip değerlendirmediği sorusu üzerine Gazze'deki insani durumu yakından takip ettiklerini ve buradan açıklanan rakamlara güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

Gazze'de her şey terörist olarak tanımladığı Hamas​'ın kontrolünde olduğunu iddia eden Erdan "Gazze'de insani kriz yok. Şu anda çatışmalara insani ara verilmesi için bir gereklilik görmüyoruz. Bu ara, Hamas'ın yeniden silahlanması, yeniden gruplanması ve bizim Hamas'ın terör kabiliyetlerini yok etme hedefimizi engellemekten başka bir şeye yaramaz" görüşünü paylaştı.

SPİKERİN ŞAŞKINLIĞI

Bunun üzerine sunucu Bash "Daha önce de Gazze'de insani kriz olmadığını söylediniz. Bu çok şaşırtıcı bir açıklama çünkü savaştan önce de burada insani sorunlar vardı. Şimdi de açıkça görünüyor ki bu sorunlar büyüdü ve kriz seviyesine geldi" yorumunda bulundu

Erdan ise bu yoruma cevaben, "Gazze'de hayatın muhteşem olduğunu söylemiyorum. Gazze'deki durumun tek sorumlusu Hamas'tır. Ancak uluslararası insancıl hukuka göre, neyin insani kriz olacağına ilişkin bir standart var. Bir kez daha söylüyorum. Uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde şu anda Gazze'de insani kriz yok" diye konuştu.

CİNAYETLERE KARŞI ÇIKANA SALDIRIYORLAR

Diğer yandan Erdan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i de sert sözler hedef aldı. Gazze’deki son durumuna ilişkin düzenlediği basın toplantısında Guterres'in “Gazze’nin, çocuklar için mezarlığa dönüştü” sözlerine tepki gösteren Erdan, “Hamas’ın, İsrail’in güneyinde çocukları boğazlamasının üzerinden 30 günü aşkın zaman geçti. Ama sayın Guterres siz, İsrail’in güneyindeki çocuk mezarlarıyla ilgili hiçbir şey söylemediniz. Ahlak pusulanızı kaybettiniz. BM genel sekreterliği görevinde bir dakika daha kalmanız mümkün değil” dedi.

İsrail Daimi Temsilcisi, “Savaş suçları işleyen bir terör örgütü ile yasalara saygılı bir demokrasi ülkesi arasında yanlış ve ahlaka aykırı bir karşılaştırma yapan herhangi bir BM temsilcisi ahlaken çürümüştür” ifadelerini kullandı.

"İNANILMAZ... BU YALANLARA İNANMAMIZI MI BEKLİYORLAR?"

Erdan'ın yorumları, tepkileri de beraberinde getirdi. ABD'de Demokrat Partili Kongre üyesi Mark Pocan, yorumlarını "inanılmaz" olarak nitelendirdiği İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Erdan'ı  istifaya çağırdı.

"CodePink" isimli savaş karşıtı kadın dayanışma grubunun kurucu ortağı Medea Benjamin ise "Dünyanın Gazze'deki korkunç gerçeği görmediğini mi sanıyorlar? Bu yalanlara inanmamızı mı bekliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...