Tgrt Haber

İsrail'in kara harekatı Netanyahu'ya takıldı: Tüm suçun üstüne kalmasından korkuyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times
27 Ekim 2023 16:50 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 17:27
İsrail'in kara harekatı Netanyahu'ya takıldı: Tüm suçun üstüne kalmasından korkuyor

ABD medyasından New York Times (NYT), İsrail ordusunun Gazze'ye kara harekatına hazır olduğunu fakat hükümetteki anlaşmazlıkların operasyonun ilerlemesini engellediğini yazdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a (NYT) konuşan iki İsrailli yetkili, operasyon planının hazır olduğunu fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​'nun süreci tıkadığını söyledi. İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun kara harekatı​ planını onaylamamasının hükümette bazı isimleri sinirlendirdiğini belirttiler fakat isim paylaşmadılar.

Kudüs merkezli araştırma grubu İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün başkanı Yohanan Plesner ise Netanyahu'nun, halkın kendisine verdiği desteğin azaldığını gördüğünü ve operasyonun başarısız olması halinde tüm suçun üstüne kalmasından endişelendiğini savundu. 

Plesner, ''Netanyahu görevde kalmak için her şeyi yapacak'' derken İsrail liderinin, savaş kabinesinin operasyon planını oybirliğiyle onaylamasını beklediğini öne sürdü.

İsrail'in kara harekatı Netanyahu'ya takıldı: Tüm suçun üstüne kalmasından korkuyor

Netanyahu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kara harekatının iki hedefi olduğunu, "hem Hamas​'ı tamamen yok etmek istediklerini hem de militanların elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını amaçladıklarını" ifade etmişti. NYT, ordu yönetimi içinde iki hedefin de tek operasyon kapsamında gerçekleştirilemeyeceğine dair itirazlar olduğuna işaret etti. 

ORDU VE NETANYAHU ARASINDA GERİLİM

NYT'nin haberinde, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın dünkü açıklamasında, kara harekatı hedefleri arasında esirlerin kurtarılmasına yer vermediği de hatırlatıldı. Yetkililer, hükümetten bazı kişilerin, ordudan görevlilerin toplantılara kayıt cihazı getirmesini yasakladığını ileri sürdü.

Yetkililer, bu durumun orduyla Netanyahu arasındaki gerilimi gösterdiğine işaret ederek hükümetin, savaştan sonra açılabilecek bir soruşturmada kayıtların delil olarak kullanılmasından endişelendiğini savundu.

Kaynak: New York Times

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...