Tgrt Haber

İsrail'in soykırım silahı: Açlık

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
06 Şubat 2024 11:33 - Güncelleme : 06 Şubat 2024 12:00

İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamları 123 gündür devam ederken, soykırım silahlarından biri de 'Açlık.'  

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle 123 gündür Gazze​'ye bombalar yağdıran İsrail'in en güçlü silahlarından biri de insani yardımları engellemesi. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, sivillere yönelik orantısız güç kullanıldığını, İsrail'in açlığı da silah gibi kullanıp soykırım yaptığını söyledi.

İsrail'in soykırım silahı: Açlık - 1. Resim

''YARDIMLARIN ULAŞMASI NEREDEYSE İMKANSIZ''

İsrail'in açıkça Gazze'deki sivillerin gıdaya erişimini engellediğini bunu da sistematik olarak yaptığını belirten Fakhri, ''BM insani yardım ekipleri, Gazze'de gıdaya ve suya ihtiyacı olan herkese ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu bildirdi. Bunun en büyük nedeni İsrail'in insani yardımları engellemesi." dedi. 

İsrail'in soykırım silahı: Açlık - 2. Resim

İsrail'in bölgeye gıda ve su girişini engellemesinin Gazze'de kıtlığa neden olduğunu belirten Fakhri, BM'nin son verilerinin Gazze nüfusunun yaklaşık dörtte birinin açlık çektiğini, geri kalanların ise yetersiz beslendiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

''GAZZE'DE YAŞANANLARI BAŞKA HİÇBİR YERDE GÖRMEDİK''

Fakhri, temiz suya ve gıdaya erişimin bu kadar zor olduğu başka bir çatışma bölgesinin bulunmadığını dile getirerek, "İsrail, Gazze'nin gıda sistemini yok ediyor ve gıdayı, Filistin​ halkına karşı silah olarak kullanıyor. Gazze'de 2 milyon 200 bin kişinin aç olduğunu biliyoruz. Daha önce hiç bu kadar çok insanın tamamen aç bırakıldığını görmemiştik." ifadesini kullandı.

İsrail'in soykırım silahı: Açlık - 3. Resim

Gazze'nin 16 yıl boyunca abluka altında tutulmasının da gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıların nedenleri arasında olduğunu belirten Fakhri, İsrail'in saldırılarında planlı olarak sivil altyapıyı, hastaneleri ve fırınları hedef aldığını anımsattı.

İsrail'in öncelikleri hedeflerinden birinin de Gazze'de gıda sistemini yok edip Filistinlileri zorunlu göçe sevk etmek istediğine vurgu yapan Fakhri, İsrail'in insanların gıdaya erişim sağlayacağı tüm alternatif yolları kapatmak için uğraştığını belirtti.

İsrail'in soykırım silahı: Açlık - 4. Resim

''SADECE FİLİSTİNLİ OLDUKLARI İÇİN HEDEFTELER''

İsrail'in Gazzelilerin gıdaya erişimini engellemesinin savaş suçu olduğunun altını çizen Fakhri, sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail, Gazze'yi yaşanmaz hale getirdi. Bu açıkça bir savaş suçu çünkü sivil hedeflere yönelik ayrım gözetmeyen, orantısız saldırılar söz konusu. İnsan hakları terimleriyle ifade etmek gerekirse bu bir soykırım. Filistinliler sadece Filistinli oldukları için hedef alınıyor." 

İsrail'in soykırım silahı: Açlık - 5. Resim

Fakhri, İsrail'in tarım arazilerini ve gıda işlenen işletmeleri vurduğunu, denize erişimi engellediğini hatırlatarak, sözlerini tamamladı:

"Son raporlar, İsrail ordusunun kara saldırısı başladığı günden bu yana kuzey Gazze'deki meyve bahçeleri, seralar da dahil olmak üzere tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 22'sini ve ayrıca balıkçı teknelerinin yüzde 70'ini yok ettiği yönünde. Çoğu fırın, yakıt, su ve un eksikliğinin yanı sıra yapısal hasar nedeniyle faaliyet gösteremiyor. İsrail, Gazze'deki Filistinlilerin evlerinin yüzde 60'ından fazlasını da yok etti. Bu da her türlü yiyeceği pişirme olanağını doğrudan etkiledi. Temiz suya erişimin azalması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılması önemli ölçüde arttı."

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...